ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Καπιτώλιο ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Νομοσχέδιο με σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας

Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό πότε θα προωθηθεί προς ψήφιση.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στις ΗΠΑ, ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα προωθηθεί προς ψήφιση από την ολομέλεια του Σώματος.

Το νομοσχέδιο –που χαρακτηρίστηκε «νομοσχέδιο της κολάσεως» από έναν από τους υποστηρικτές του– πέρασε με ψήφους 17 υπέρ έναντι 5 κατά από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Επιτροπή.

Οι πέντε αρνητικές ψήφοι προήλθαν όλες από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές – μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζιμ Ρις. Κατά ψήφισαν επίσης οι Ρον Τζόνσον, ο Ραντ Πολ, ο Τζόνι Άιζακσον και ο Τζον Μπαράσο.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει το δικαίωμα είτε να το επικυρώσει είτε να ασκήσει βέτο.

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών Ρεπουμπλικάνων, πιέζουν τον πρόεδρο να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία με αφορμή την ανάμιξή της στις εκλογές, την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Το νομοσχέδιο DASKA (Νόμος περί Υπεράσπισης της Αμερικανικής Ασφάλειας από την Επιθετικότητα του Κρεμλίνου) είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον Δημοκρατικό συνάδελφό του Μπομπ Μενέντεζ. Στοχοθετεί μεταξύ άλλων τις ρωσικές τράπεζες που στηρίζουν τις προσπάθειες της Μόσχας για ανάμιξη σε εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών, ενώ επιβάλει και αυστηρά μέτρα στον ενεργειακό τομέα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο CIA ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της CIA στη Μόσχα για κρίσιμες συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, βρίσκεται στη Μόσχα για συναντήσεις, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται οι συνομιλητές του ή τα θέματα των συζητήσεων.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο διευθυντής της CIA στη Ρωσία για σημαντικές συναντήσεις

Ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ βρίσκεται στη Μόσχα για συναντήσεις, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, έπειτα από πτήση από τη Ρίγα.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιαπωνία μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλες, μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εδάφη που διεκδικεί και η Ιαπωνία, προκαλώντας ένταση με τη Ρωσία.