ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον

«Καμπανάκι» από Ντάιμον για ύφεση σε ΗΠΑ και παγκόσμια οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, τόνισε πως μέχρι στιγμής η Fed έχει πράξει πολύ λίγα αλλά ακόμα υπάρχει χρόνος να προλάβει, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν γνωρίζει πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει μια ύφεση.

Σήμα κινδύνου για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία εξέπεμψε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Νταίμον που προειδοποίησε ότι ένας πολύ σοβαρός συνδυασμός αντικρουόμενων δυνάμεων είναι πιθανό να οδηγήσει τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Ο Νταίμον, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, είπε ότι η αμερικανική οικονομία «στην πραγματικότητα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά» προς το παρόν και οι καταναλωτές είναι πιθανό να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008«Αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις για την οικονομία χωρίς να μιλήσεις για πράγματα στο μέλλον – και αυτό είναι σοβαρό», είπε ο Νταίμον μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα.

Μεταξύ των δεικτών που ωθούν σε κρούση του κώδωνος κινδύνου, ο Νταίμον επικαλέστηκε τον αντίκτυπο του αφανούς πληθωρισμού, τα επιτόκια που ανέβηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, τις άγνωστες επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα που νομίζω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο - εννοώ, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση - και είναι πιθανό να βάλουν τις ΗΠΑ σε κάποιο είδος ύφεσης σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα», είπε ο Ντίμον.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης, καθώς η Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον εκτοξευθέντα πληθωρισμό.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας τον περασμένο μήνα, την τρίτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους. Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν επίσης ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια πολύ πάνω από το σημερινό εύρος του 3% έως 3,25%.

Ο Νταίμον δήλωσε ότι, ενώ η Fed «περίμενε πολύ καιρό και έκανε πολύ λίγα» καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών, η κεντρική τράπεζα «ξεκάθαρα προλαβαίνει» και πρόσθεσε ότι «από εδώ και πέρα ας του ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία και ας σταυρώσουμε τα δάχτυλά μας ότι κατάφεραν να επιβραδύνουν την οικονομία αρκετά, ώστε ό,τι και να είναι, να είναι ήπιο - και είναι δυνατόν».

Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει μια ύφεση στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να εκτιμήσουν ένα εύρος αποτελεσμάτων. «Μπορεί να είναι από πολύ ήπια έως αρκετά σκληρή και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με αυτόν τον πόλεμο. Έτσι, νομίζω ότι το να μαντέψουμε είναι δύσκολο, να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο Νταίμον δήλωσε ότι η μόνη εγγύηση για την οποία μπορεί να είναι σίγουρος είναι οι ασταθείς αγορές. Προειδοποίησε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να συμπέσει με άτακτες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με τις προοπτικές του S&P 500, ο  Ντίμον δήλωσε ότι ο δείκτης αναφοράς θα μπορούσε ακόμη να υποχωρήσει κατά «άλλο ένα εύκολο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, προσθέτοντας ότι το επόμενο 20% θα ήταν πολύ πιο επώδυνο από το πρώτο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζο Μπάιντεν δεν αναμένει ύφεση για τις ΗΠΑ το 2023, ούτε το 2024

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως θα καταγραφεί ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «όχι, ούτε την επόμενη χρονιά» προσθέτοντας «από τη στιγμή που εκλέχτηκα, πόσοι ειδικοί είπαν πως θα έχουμε ύφεση μέσα στους επόμενους έξι μήνες;».
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού το 2023 προβλέπει η Τζ. Γέλεν

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ τότε ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα την ερχόμενη χρονιά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και κίνδυνος οικονομικής ύφεσης.
Macquarie Asset Management
ΔΙΕΘΝΗ

Προσδοκίες για ανάκαμψη των οικονομιών στο β' εξάμηνο του 2023

Σύμφωνα με έκθεση της Macquarie Asset Management οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε συνθήκες ύφεσης το 1ο εξάμηνο του ‘23, ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ωστόσο, αυτές οι υφέσεις είναι πιθανό να τελειώσουν στα μέσα του 2023.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανησυχία ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και μετά το 2023

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημείωσε ότι οι προοπτικές για το 2023 έχουν γίνει δυσχερέστερες, καθώς αν και υπάρχουν ευκαιρίες, το νέο lockdown που είχε επιβληθεί στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο επιβράδυνε την οικονομία.