ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Total Petroleum-France-Fire
Shutterstock

Μηνύουν την TotalEnergies για συμμετοχή στα ρωσικά εγκλήματα πολέμου

Γαλλική οργάνωση για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ουκρανική ένωση Razom we stand, κατηγορούν τον πετρελαϊκό κολοσσό πως εκμεταλλεύεται κοίτασμα στη Ρωσία και τροφοδοτεί με καύσιμα τον ρωσικό στρατό.

Μήνυση για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατατέθηκε στο Παρίσι σε βάρος της TotalEnergies, η οποία κατηγορέιται ότι συνέχισε να εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα στη Ρωσία και επέτρεψε την παραγωγή καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε τελικά από ρωσικά αεροπλάνα που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που ο όμιλος αμφισβητεί.

Η μήνυση αυτή κατατέθηκε χθες, Πέμπτη, στη γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία, που είναι αρμόδια για τα εγκλήματα πολέμου, από την ένωση Darwin Climax Coalition με έδρα το Μπορντό, η οποία λέει πως εργάζεται για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση πληθυσμών που πλήττονται από τη βιομηχανία, και από την ουκρανική ένωση Razom we stand, η οποία ζητάει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Η γαλλική εταιρεία υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για κατηγορίες «εξωφρενικές», «δυσφημηστικές» και «αβάσιμες».

Στη μήνυση, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε γνώση, υπενθυμίζεται ότι η TotalEnergies διατηρούσε μέχρι το Σεπτέμβριο 49% της κοινής επιχείρησης Terneftegaz, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε, στο ρωσικό Μεγάλο Βορρά. Το υπόλοιπο 51% είχε ο ρωσικός όμιλος Novatec, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στη Ρωσία, του οποίου η TotalEnergies είναι εξάλλου μέτοχος σε ποσοστό 19,4%.

Όμως, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου από την εφημερίδα Le Monde και βασιζόταν σε έγγραφα και μία έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness, το κοίτασμα αερίου του Τερμοκαρστοβόιε προμήθευε φυσικό αέριο σε ένα διυλιστήριο κοντά στο Ομσκ της Σιβηρίας, το οποίο παρήγαγε απ' αυτό καύσιμο που στη συνέχεια εστάλη για να τροφοδοτήσει τα ρωσικά αεροπλάνα που εμπλέκονταν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου της Monde, η γιγάντια γαλλική εταιρεία ενέργειας, που ήδη επικρινόταν επειδή παρέμενε στη Ρωσία, είχε διαβεβαιώσει πως «δεν παράγει κηροζίνη για το ρωσικό στρατό». Δύο ημέρες αργότερα, είχε ανακοινώσει πως συμφώνησε στις 18 Ιουλίου να παραχωρήσει στη Novatek το 49% που κατείχε στην Terneftegaz. Η πώληση αυτή οριστικοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, «συνεχίζοντας να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Τερμοκαρστοβόιε» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, η TotalEnergies «συνέβαλε στο να παρασχεθούν στη ρωσική κυβέρνηση τα απαραίτητα μέσα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» σ' αυτή τη χώρα, όπου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον αμάχων.

«Το καύσιμο, απαραίτητο για τις αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, χρησίμευσε έτσι εμμέσως στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 5.587 ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό 7.890», εκτιμούν οι μηνυτές.

Αυτοί οι τελευταίοι εκτιμούν εξάλλου πως η TotalEnergies δεν μπορεί να μην γνώριζε τους ισχυρούς δεσμούς επιρροής ανάμεσα στη Novatek και το ρωσικό καθεστώς: ο ολιγάρχης Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε αναγκασθεί το Μάρτιο να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, καθώς ήταν στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ο Λεονίντ Μίχελσον, γενικός διευθυντής της Novatek, είναι από την πλευρά του στόχος βρετανικών κυρώσεων.

«Η TotalEnergies αρνείται κατηγορηματικά το σύνολο των αβάσιμων ισχυρισμών της Global Witness, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Αύγουστο από την εφημερίδα Le Monde», υπενθύμισε σήμερα ο όμιλος, υποστηρίζοντας ότι τα ασταθή συμπυκνώματα αερίου, που παράγονται από την Terneftegaz, είχαν «εξαχθεί στο εξωτερικό» και συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ως καύσιμο για τα αεροπλάνα του.

«Το να είναι κάποιος συνεργός σε εγκλήματα πολέμου σημαίνει να παρέχει άμεση βοήθεια σε ένα κράτος ή μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττουν εγκλήματα», εκτιμά εξάλλου η TotalEnergies. «Οι κατηγορίες αυτές προσβάλλουν την ακεραιότητα των ομάδων μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίστηκαν κατά 40% τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Βαρύ τίμημα πληρώνει η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σημαντικά τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μεγαλώνει.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς διακινείται μέσω... Μεσσηνίας ρωσικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Τουλάχιστον 23 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων έχουν διακινηθεί μεταξύ πλοίων στα ανοικτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, σύμφωνα με το Bloomberg. Ανάλογη επιχείρηση είχε στηθεί και στην Ισπανία.