ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Φώτο: Shuttertock

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει χρεοκοπήσει στρατιωτικά, απόδειξη τα ιρανικά drones

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Το Κρεμλίνο ανέφερε χθες ότι δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones.

Η εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικής κατασκευής drones για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, υποστήριξε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η χρήση ιρανικών όπλων ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας από τη Μόσχα, ύστερα από δεκαετίες χρηματοδότησης της σοβιετικής και μετασοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις κατά υποδομών στην Ουκρανία εξαπολύθηκαν με ιρανικής κατασκευής drones-καμικάζι τύπου Shahed-136.

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), κάτι για το οποίο ο Λευκός Οίκος δηλώνει βέβαιος. Το Κρεμλίνο ανέφερε χθες ότι δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

«Ας έχουμε κατά νου ότι και μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από το Ιράν συνιστά παραδοχή του Κρεμλίνου ότι είναι χρεοκοπημένο» σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και εξήγησε: «Επί δεκαετίες, ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την αμυντική τους βιομηχανία. Και τελικά, υποκλίθηκαν στην Τεχεράνη προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινά drones και πυραύλους».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων τέθηκε εκτός λειτουργίας το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας, υποστήριξε επίσης πως η χρήση ιρανικής κατασκευής drones θα μπορούσε να δημιουργήσει ελπίδες και ψευδαισθήσεις στους ηγέτες της Ρωσίας, αλλά εν τέλει δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά.

«Απλώς θα δείξει στον κόσμο για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία οδεύει προς την ήττα και προσπαθεί να παρασύρει ακόμη έναν εκ των συνεργών της σε αυτήν τη θηριωδία», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με σχεδόν 500 drones και πυραύλους

Η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ως απάντηση στις προτάσεις για πασχαλινή εκεχειρία, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς σε Μπούτσα, Ζίτομιρ και Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Κιέβου με drones

Μαζική επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους πλήττει την περιφέρεια του Κιέβου, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.