ΓΔ: 2266.15 -0.57% Τζίρος: 122.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:43
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Εκκενώνουν τη Χερσώνα οι φιλορώσοι, περιμένουν επίθεση των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα έχουν υποχωρήσει κατά 20-30 χιλιόμετρα (13-20 μίλια) τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύουν να καθηλωθούν στη δεξιά ή δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ρώσοι αξιωματούχοι στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Χερσώνα δήλωσαν την Τετάρτη ότι ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν από επικείμενη ουκρανική επίθεση και κάλεσαν τους πολίτες να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής, Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά είναι ανεπιθύμητο για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μια πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες».

«Περιμένουμε μια επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει αυτό», δήλωσε ο Σάλντο.

Ο αναπληρωτής του Kirill Stremousov δήλωσε ότι μια ουκρανική επίθεση έρχεται σύντομα. «Σας ζητώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τα λόγια μου και να τα εκλάβετε ως εξής: την ταχύτερη δυνατή εκκένωση», ανέφερε σε ανάρτησή του αργά το βράδυ στο Telegram.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχει εν μέρει η Ρωσία και την προσάρτηση των οποίων ανακήρυξε τον περασμένο μήνα, θέτοντάς τες υπό την πυρηνική της ομπρέλα.

Εάν η Ουκρανία την ανακαταλάβει, θα επιφέρει μια νέα τεράστια ήττα στον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα δοκιμάσει τη δηλωμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτά που ισχυρίζεται ότι είναι ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα έχουν υποχωρήσει κατά 20-30 χιλιόμετρα (13-20 μίλια) τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύουν να καθηλωθούν στη δεξιά ή δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο Σάλντο δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές δυνατότητες να αποκρούσουμε τις επιθέσεις και να περάσουμε στην αντεπίθεση, αν το απαιτεί η τακτική κατάσταση. Η πόλη θα αντέξει, απλά πρέπει να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς κατοίκους. Οι στρατιώτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, θα σταθούν μέχρι θανάτου».

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις τελευταίες δύο ημέρες και υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι την ημέρα θα μετακινούνται τις επόμενες έξι ημέρες, είπε.

Το βράδυ της Τρίτης, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έκανε μια σπάνια αναγνώριση των πιέσεων που δέχονται από τις ουκρανικές επιθέσεις για την ανακατάληψη των νότιων και ανατολικών περιοχών που η Μόσχα λέει ότι προσάρτησε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στη Χερσώνα, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίνικιν δήλωσε: «Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίνικ είπε ότι η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση: "Η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι δύσκολη. Ο εχθρός πλήττει σκόπιμα υποδομές και κτίρια κατοικιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ουκρανία

Τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ρωσικό drone έπληξε όχημα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, ύστερα από νέα ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ διεξάγονται στη Γενεύη

Στη Γενεύη έφθασαν Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές για νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από δύο αποτυχημένες συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ καλεί το Κίεβο να διαπραγματευτεί άμεσα πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί άμεσα για να λήξει ο πόλεμος, ενώ σήμερα ξεκινούν συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για εδάφη στη Γενεύη

Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά θέματα στις συνομιλίες της Γενεύης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Μεντίνσκι θα είναι παρών, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία για την επιλογή του.