ΓΔ: 2266.56 -0.55% Τζίρος: 122.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:43
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατοικίες, εκκενώνουν τη Χερσώνα πριν τη μάχη

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τμήματα του μετώπου και οι αρχές κατοχής απομακρύνουν αμάχους μεταφέροντάς τους βαθύτερα στο υπό ρωσική κατοχή έδαφος πριν από την αναμενόμενη μάχη για τη Χερσώνα.

Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους και εξαπέλυσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον της νότιας πόλης Μικολάιφ, που ελέγχεται από την Ουκρανία, καταστρέφοντας ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, ενώ δήλωσε πως ο πόλεμος οδεύει προς «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με δυτικούς υπουργούς Άμυνας.

Το πλήγμα στην πόλη αυτή, που διαθέτει ναυπηγεία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της γραμμής του μετώπου της Χερσώνας, πραγματοποιήθηκε ενώ η Ρωσία έδινε εντολή σε 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιφέρεια «για να σώσετε τη ζωή σας», όπως ανέφερε, από την ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησε την «ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση» σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο ίδιος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Όστιν είπε στον Σοϊγκού πως «απορρίπτει κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση».

Χωρίς να δώσει στοιχεία, ο Σοϊγκού είπε πως η Ουκρανία μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας μια «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Η Ουκρανία δεν έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει πως μπορεί να προστατεύσει το έδαφός της με το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε την κατηγορία ως «παράλογη» και «επικίνδυνη» προσθέτοντας: «Οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν άλλους γι' αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι».

Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες, η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι είναι δεσμευμένες να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» και απέρριψαν την προειδοποίηση της Ρωσίας για «βρόμικη βόμβα».

«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουμε όλοι τους φανερά ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα στο δικό της έδαφος», είπαν.

«Ο κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση».

Δίαυλοι επικοινωνίας

Το χθεσινό πυραυλικό πλήγμα στο Μικολάιφ κατέστρεψε τον επάνω όροφο του συγκροτήματος διαμερισμάτων, γεμίζοντας θραύσματα και συντρίμμια μια πλατεία και γειτονικά κτίρια, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς. Δεν καταγράφηκαν θύματα.

«Μετά την πρώτη έκρηξη, προσπάθησα να βγω έξω, όμως η πόρτα είχε κολλήσει», είπε ο 50χρονος Ολεξάντρ Μεζίνοφ, ο οποίος ξύπνησε από τις εκρήξεις. «Έπειτα από ένα - δύο λεπτά, έγινε μια νέα δυνατή έκρηξη. Η πόρτα μας τινάχθηκε στο διάδρομο».

Χθες, Κυριακή, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το τελευταίο 24ωρο 12 ιρανικής κατασκευής ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed-136.

Η Τεχεράνη αρνείται πως προμηθεύει με τα όπλα αυτά τη Ρωσία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να υποκαταστήσει τα όλο και λιγότερα ρωσικής κατασκευής όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.

Όμως οι προσπάθειες της Ουκρανίας να περιορίσει τη δράση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων είναι επιτυχής, πρόσθεσε σήμερα το υπουργείο στην ενημέρωση που κάνει μέσω του Twitter.

Η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τη Χερσώνα και στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζεται με αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drone εναντίον πολιτικών υποδομών, από τις οποίες έχει καταστραφεί πριν από το χειμώνα περίπου το 40% του ουκρανικού συστήματος ηλεκτροδότησης.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τμήματα του μετώπου και οι αρχές κατοχής απομακρύνουν αμάχους μεταφέροντάς τους βαθύτερα στο υπό ρωσική κατοχή έδαφος πριν από την αναμενόμενη μάχη για τη Χερσώνα, την περιφερειακή πρωτεύουσα στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η Χερσώνα αποτελεί μια πύλη προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

«Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη. Είναι ζωτικής σημασίας να σώσετε τη ζωή σας», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ρώσος υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραβτσόφ. «Δεν θα είναι για πολύ. Θα επιστρέψετε οπωσδήποτε».

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές ανέφεραν πως τα σκάφη για να μεταφέρουν τους πολίτες στην άλλη όχθη του ποταμού δεν επαρκούσαν χθες, καθώς υπήρξε «μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν».

Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σημειώνουν κέρδη στο νότο, καθώς κατέλαβαν τουλάχιστον δύο χωριά, για τα οποία είπαν πως οι Ρώσοι τα εγκατέλειψαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως οι δυνάμεις του συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών και στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών, κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι και απώθησαν ουκρανικές αντεπιθέσεις στα νότια τα ανατολικά.

Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ουκρανία

Τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ρωσικό drone έπληξε όχημα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, ύστερα από νέα ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ διεξάγονται στη Γενεύη

Στη Γενεύη έφθασαν Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές για νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από δύο αποτυχημένες συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ καλεί το Κίεβο να διαπραγματευτεί άμεσα πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί άμεσα για να λήξει ο πόλεμος, ενώ σήμερα ξεκινούν συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για εδάφη στη Γενεύη

Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά θέματα στις συνομιλίες της Γενεύης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Μεντίνσκι θα είναι παρών, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία για την επιλογή του.