ΓΔ: 2577.8 -0.99% Τζίρος: 97.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:26:38
Ρωσικό αγωγός φυσικού αερίου

Συμφωνία Ρωσίας και ΕΕ για την μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία για την μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου της Ουκρανίας που θα είναι η βασική διαμετακομιστική οδός.

Μέσω Ουκρανίας θα εξάγεται στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής μετά από πολύωρες συνομιλίες, η Ρωσία με την ΕΕ και την Ουκρανία. Η νέα συμφωνία για την μεταφορά αερίου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.Η Gazprom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα συναντηθούν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

«Ύστερα από πολύ εντατικές συνομιλίες με χαρά μου ανακοινώνω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη, για τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς αργά χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Ολέξι Ορζέλ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκαν στο Βερολίνο.Ο Ορζέλ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξουν σύντομα «θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές». Ο Νόβακ, επαινώντας τον μεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας στη συμφωνία, έκρινε ότι «όλοι κάναμε καλή δουλειά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Βούτσιτς με τον Πούτιν για την εξασφάλιση φθηνού αερίου

Ο Βούτσιτς είχε αποχαιρετιστήρια συνομιλία με τον Πούτιν πριν παραιτηθεί από πρόεδρος Σερβίας, συζητώντας διμερή θέματα, Βαλκάνια, Ουκρανία και φυσικό αέριο. Στόχος του είναι η πρωθυπουργία αν κερδίσει το κόμμα του στις εκλογές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ρωσικές εγκαταστάσεις αερίου στη Σιβηρία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πλήγματα σε δύο ρωσικά εργοστάσια φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία, προκαλώντας απώλειες στη ρωσική οικονομία. Ο Ζελένσκι εξήρε την επίθεση, τη βαθύτερη σε ρωσικό έδαφος ως τώρα.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό εργοστάσιο αερίου Novatek στη Βαλτική

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίθεση στο ρωσικό εργοστάσιο φυσικού αερίου Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα, προκαλώντας ζημιές σε δύο μονάδες και πυρκαγιά. Το εργοστάσιο αποτελεί βασικό κόμβο εξαγωγών στη Βαλτική.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Naftogaz στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία πραγματοποίησε νυχτερινές επιθέσεις σε επτά εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές της Ukrnafta, θυγατρικής της Naftogaz.