Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία Ρωσίας και ΕΕ για την μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία για την μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου της Ουκρανίας που θα είναι η βασική διαμετακομιστική οδός.

Μέσω Ουκρανίας θα εξάγεται στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής μετά από πολύωρες συνομιλίες, η Ρωσία με την ΕΕ και την Ουκρανία. Η νέα συμφωνία για την μεταφορά αερίου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.Η Gazprom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα συναντηθούν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

«Ύστερα από πολύ εντατικές συνομιλίες με χαρά μου ανακοινώνω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία, το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ θετική είδηση για την Ευρώπη, για τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς αργά χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Ολέξι Ορζέλ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκαν στο Βερολίνο.Ο Ορζέλ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξουν σύντομα «θετικά αποτελέσματα για όλες τις πλευρές». Ο Νόβακ, επαινώντας τον μεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας στη συμφωνία, έκρινε ότι «όλοι κάναμε καλή δουλειά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Τραβούν το σχοινί» οι ΗΠΑ με απειλές κυρώσεων για το Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ απειλούν ευρωπαϊκές εταιρείες με συντριπτικές και ενδεχομένως απειλητικές για την ύπαρξη τους νομικές και οικονομικές κυρώσεις με στόχο να καθυστερήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.