ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shuttertock

Τραμπ: Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κινέζο Πρόεδρο

Την σύγκλιση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, έρχεται να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είχε μια «πολύ καλή συζήτηση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μία εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία ισοδυναμεί με «εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι σχετικά με τη γιγαντιαία εμπορική συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Η Κίνα ξεκίνησε τις αγοράς αγροτικών προϊόντων και άλλων σε μεγάλη κλίμακα. Η επίσημη υπογραφή (της συμφωνίας) προετοιμάζεται», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα.

«Μιλήσαμε επίσης για τη Βόρεια Κορέα, ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε με την Κίνα, καθώς και για το Χονγκ Κονγκ (πρόοδος!)», συνέχισε, παραμένοντας όμως αόριστος και για αυτά τα ζητήματα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν κυρίως για την απειλή που εκτόξευσε πρόσφατα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγ Ουν, την οποία αποκάλεσε «χριστουγεννιάτικο δώρο». Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει πως η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει κάποια δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκαν πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα από το Πεκίνο, μετά τις συναντήσεις που θα έχει με Κινέζους αξιωματούχους. Στις αρχές της εβδομάδας ο Μπίγκαν συναντήθηκε επίσης με Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, στο Τόκιο και τη Σεούλ, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρέλαβε νέο αεροσκάφος από το Κατάρ, ετοιμάζει ταξίδια

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα εντός του 2026, ενώ ανακοίνωσε και τη σύνοδο με τον Σι Τζινπίνγκ στη χώρα αυτή αργότερα μέσα στη χρονιά.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η νέα φάση διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν θα είναι πιο δύσκολη

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι προειδοποίησε τον Πακιστανό ομόλογό του ότι οι επόμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν θα είναι πιο δύσκολες, ενώ τόνισε τη σημασία του ρόλου του ΟΗΕ και συνεχάρη το Πακιστάν για τη διαμεσολάβηση.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αυστραλία

Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων όπλων, στις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας, μακριά από την Κίνα, ενισχύοντας έτσι την ετοιμότητά του στην περιοχή.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε Alibaba, Baidu και BYD για συνεργασία με κινεζικό στρατό

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προσέθεσε τις κινεζικές εταιρείες Alibaba, Baidu και BYD στη λίστα συνεργατών του κινεζικού στρατού. Οι εταιρείες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η ένταξή τους ενδέχεται να περιορίσει οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.