ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
Φώτο: Shutterstock

Διαψεύδει Τραμπ ο Κινέζος Πρόεδρος - Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, λίγο μετά την πανηγυρική τοποθέτηση Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και διαβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε σειρά θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι τη Βόρεια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, όμως ο Κινέζος Πρόεδρος, αμέσως μετά, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Πεκίνου.

Οι δύο ηγέτες είχαν αυτήν την επικοινωνία μία εβδομάδα αφότου οι απεσταλμένοι τους σφράγισαν την "Πρώτη Φάση" της εμπορικής συμφωνίας τους προκειμένου να τερματιστεί ο 18μηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους.

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι σχετικά με τη γιγαντιαία εμπορική συμφωνία μας», είχε γράψει στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Η Κίνα ξεκίνησε τις αγοράς αγροτικών προϊόντων και άλλων σε μεγάλη κλίμακα. Η επίσημη υπογραφή (της συμφωνίας) προετοιμάζεται», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα. «Μιλήσαμε επίσης για τη Βόρεια Κορέα, ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε με την Κίνα, καθώς και για το Χονγκ Κονγκ (πρόοδος!)», συνέχισε, παραμένοντας όμως αόριστος και για αυτά τα ζητήματα.

Λεπτά αργότερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua μετέδωσε ότι ο Σι εξέφρασε στον Τραμπ τη βαθύτατη ανησυχία του για «τις αρνητικές δηλώσεις και πράξεις» των ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την επαρχία Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ. «Αυτές οι ενέργειες παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, βλάπτουν τα κινεζικά συμφέροντα και υπονομεύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να κλείσουν τα στρατόπεδα κράτησης στην επαρχία Σιντζιάνγκ και δηλώνουν ότι ανησυχούν για τη μεταχείριση των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα πάντα με το Xinhua, ο Σι τόνισε στον Τραμπ ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδιώξουν μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος και ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να συναντηθούν στη μέση του δρόμου και να διατηρήσουν τη δυναμική της διευκόλυνσης του διαλόγου, που εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλα των πλευρών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.