ΓΔ: 2616.36 0.68% Τζίρος: 5.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:38
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία

Οι ΗΠΑ καλούν κατ’ ιδίαν τον Ζελένσκι να δείξει στη Ρωσία διάθεση για συνομιλίες

Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε το Σάββατο η εφημερίδα Washington Post. Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια. Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων. «Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην εφημερίδα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι στο Λονδίνο για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπέρναμ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ συναντά σήμερα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λονδίνο, προσφέροντας στήριξη και υποσχόμενος ταχύτερη παράδοση οπλισμού, ενώ ζητά αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά και τις δηλώσεις Τραμπ εναντίον του Ουκρανού προέδρου.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνεχίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών με Ουκρανία, υπεράσπιση συμφωνίας με Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία και συνεργάζονται με Κίεβο και Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου, επισημαίνοντας το ισχυρό μίσος μεταξύ των δύο πλευρών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη βούλησή τους για λήξη του πολέμου και συνεργασία με Ουκρανία και Ρωσία, ώστε να βρεθεί λύση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία παγώνει για δύο μέρες τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Η Ουκρανία διέκοψε για δύο ημέρες επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές μετά από έκκληση των ΗΠΑ για εκεχειρία. Παράλληλα, η Ρωσία συνέχισε τα πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, τόνισε ο Ζελένσκι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Συμφωνία για ρωσικό ντίζελ ως μοχλός πίεσης για επιστροφή στις συνομιλίες

Απεσταλμένοι του Τραμπ είπαν σε Ουκρανούς αξιωματούχους πως η συμφωνία για ρωσικό ντίζελ αποσκοπεί στην επαναφορά της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας διάθεση του Τραμπ για συμφωνίες με τη Μόσχα.