ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για στήριξη ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023

Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα φτάνει έως και 1,5 δισ. ευρώ το μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισ. ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα φτάνει έως και 1,5 δισ. ευρώ το μήνα, ή συνολικά 18 δισ. ευρώ. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν από το τέλος του έτους. Είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι επείγουσες», τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το 2022, ύψους 9 δισ. ευρώ, αναμένεται η εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ στο Κίεβο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

To συμβούλιο Ecofin αναφέρει συγκεκριμένα στα αποτελέσματά του πως «οι υπουργοί έδωσαν πολιτική κατεύθυνση σχετικά με τη μελλοντική πορεία για μια πιο διαρθρωτική λύση για τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία το 2023. Τόνισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ζητήματος και τάχθηκαν υπέρ ενός πλαισίου που να παρέχει προβλεψιμότητα και ευελιξία που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να κινητοποιήσει πόρους μέσω ομολόγων εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών ορίων. Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι μηνιαίες εκταμιεύσεις προς την Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023».

Τονίζεται, επίσης, ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σχετικά με αυτές τις προτάσεις στη συνεδρίαση του Ecofin τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί ότι η ΕΕ θα λάβει πίστωση για να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία. «Θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη για να υπάρξει θετική απόφαση», ανέφερε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union, Sarl Michel
ΔΙΕΘΝΗ

Σκέψεις για αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών πόρων στην Ουκρανία

Να εξερευνηθεί η ιδέα να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστούν κέρδη, τα οποία κατόπιν θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων ουκρανικών υποδομών, θέλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες οι χώρες της ΕΕ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Παρά τη διστακτικότητα της Γερμανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Evropaiki Enosi, EU, European Union, Sarl Michel
ΔΙΕΘΝΗ

Σ. Μισέλ: Η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία πρέπει να είναι διαρκής

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στο Κίεβο οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ το 2023 με τη μορφή άτοκων δανείων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σημειώνει ότι πρέπει να χορηγηθεί βοήθεια σε εκατομμύρια Ουκρανούς άμαχους.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Κράτος υποστηρικτής της τρομοκρατίας η Ρωσία, αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία και να περιοριστούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα καθώς και οι επαφές της ΕΕ με επίσης Ρώσους αντιπροσώπους και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην Ευρώπη.
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας πλήττουν οι ρωσικές δυνάμεις

Ο Β. Ζελένσκι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως θα υπάρξει νέο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία τον χειμώνα εξαιτίας των προβλημάτων ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, ενώ ζήτησε επιπλέον οπλικά συστήματα.