ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η συμφωνία υπεγράφη τον Νοέμβριο, με τον Τούρκο πρόεδρο να επισημαίνει πως η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στρατό στη Λιβύη, για να στηρίξει την GNA.

Η συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας μεταξύ της Τουρκίας και της αναγνωρισμένης κυβέρνηση της Λιβύης πέρασε από την τουρκική βουλή μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με έκθεση ειδημόνων του ΟΗΕ που είχε δει τον περασμένο μήνα το Reuters, ανέφερε πως η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικές προμήθειες στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ.

Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας τους τον Νοέμβριο, όπως και τη συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, το πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε πως το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε με 269 ψήφους υπέρ και 125 κατά, τη συμφωνία για την ασφάλεια,  οποία επικυρώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του στρατηγού Φαγιέζ αλ Σεράτζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στρατό στη Λιβύη, για να στηρίξει την GNA, όπως δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα. Χθες, μάλιστα, είπε πως η Τουρκία «δεν μπορεί να σιωπά» για τους μισθοφόρους που στηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι στηρίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε πως ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει στρατό στη Λιβύη, τονίζοντας πως η συμφωνία για την ασφάλεια που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης εγείρε πολλά ερωτήματα.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάϊ, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι ιστορική για την Τουρκία, προσθέτοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατού εκεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος «κόβει» στη μέση το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Το διάταγμα οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία ουσιαστικά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας.