ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
peskov
Φώτο: Shutterstock

Απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίμτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια αναφορά, σημειώνοντας πως τέτοιες συζητήσεις ανεβάζουν την ένταση. Γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, τόνισε το Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα θα υπερασπιστεί την επικράτειά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων της, αν δεχθεί επίθεση. Ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως η Δύση έχει παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλο και αν [το θέμα] έχει συζητηθεί ή όχι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίμτρι Πεσκόφ είπε πως ακόμη και η πλαισίωση τέτοιων ερωτήσεων είναι απαράδεκτη. «Αν έχετε παρατηρήσει, κανείς από ρωσικής πλευράς δεν συζητά αυτό το θέμα και δεν το έχει συζητήσει», είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι συζητούν το θέμα των πυρηνικών και «με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνουν τις εντάσεις σε ένα εντελώς απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και πιθανώς επικίνδυνο πεδίο».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και οι δύο μαζί έχουν στην κατοχή τους περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο -- που είναι αρκετές για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές.

Ο Πούτιν προειδοποίησε στις 21 Σεπτεμβρίου τη Δύση ότι δεν μπλόφαρε όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Στις 30 Σεπτεμβρίου είπε πως οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «προηγούμενο» ρίχνοντας δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945.

Επίσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι μετακινεί το τέρμα σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί να δεσμεύεται σε δημόσιες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι ΗΠΑ είναι ικανές να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν ήθελαν.

Ο Πεσκόφ είπε ακόμη πως η Ουκρανία άλλαξε τη θέση της σχετικά με το αν θέλει ακόμη και να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα πολλές φορές στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου και δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς σε αυτήν.

«Στην αρχή διαπραγματεύονται, στη συνέχεια αρνούνται να διαπραγματευθούν, στη συνέχεια εγκρίνουν έναν νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους, στη συνέχεια λένε πως θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις... Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ είπε πως σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και πως τα πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στην Ουκρανία είναι συνέπεια της έλλειψης προθυμίας του Κιέβου να συναντηθεί [με τη Μόσχα] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως η Μόσχα έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για ολοκλήρωση της εργασίας σχετικά με την απομάκρυνση των εμποδίων για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Στη βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Υπάρχει διαβεβαίωση από τον ΟΗΕ ότι η εργασία θα ολοκληρωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».

Είπε πως η Ρωσία έχει δει ήδη πρόοδο προς την ελάφρυνση των κυρώσεων, επικαλούμενος κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και τη ΕΕ να μην επιβάλλονται κυρώσεις στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα και είπε πως είναι σε εξέλιξη η εργασία για την «πλήρη άρση» των εμποδίων που απομένουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στην ΕΕ για την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Γραφείο στην Ουκρανία ανοίγει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντριι Κοστίν χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο εκτοπισμός των παιδιών της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από πλήγμα ρωσικών drone στην περιφέρεια του Κιέβου

Η Κρατική Υπηρεσία Επειγόντων Καταστάσεων ανακοίνωσε πως δύο κοιτώνες και μια εκπαιδευτική εγκατάσταση, 64 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, καταστράφηκαν εν μέρει στη διάρκεια της νυκτερινής επίθεσης.