ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κεφάλαια 88 δισ. δολ. απέσυραν οι πελάτες της Credit Suisse σε 10 ημέρες

Η ελβετική τράπεζα προειδοποίησε ότι θα έχει ζημίες 1,5 δισ. φράγκων στο δ' τρίμηνο, ενώ προετοιμάζεται για περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Εγκρίθηκε η ΑΜΚ των 4 δισ. φράγκων.

Σε απόσυρση κεφαλαίων 84 δισ. ελβετικών φράγκων (88,3 δισ. δολάρια) προχώρησαν οι πελάτες της Credit Suisse, καθώς ανησυχούν για τα μεγάλα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας, η οποία προχώρησε και σε εκτίμηση ότι στο δ’ τρίμηνο θα έχει σημαντικές ζημίες και αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Ο ελβετικός όμιλος προειδοποίησε ότι οι ζημίες του στο δ’ τρίμηνο θα φθάσουν στα 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα, εξαιτίας και της απόσυρσης κεφαλαίων από τους πελάτες της στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Οι εκροές ήταν ιδιαίτερα έντονες στη βασική μονάδα διαχείρισης πλούτου, όπου ανήλθαν στο 10% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Ενώ έχουν «μειωθεί σημαντικά από τα αυξημένα επίπεδα των δύο πρώτων εβδομάδων του Οκτωβρίου 2022", δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί, δήλωσε η τράπεζα.

Οι μέτοχοι ενέκριναν σήμερα αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 4 δισ. φράγκων που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης, η οποία θα προβλέπει επίσης την περικοπή περίπου 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025. «Η Credit Suisse βρίσκεται σε ένα σημαντικό ταξίδι», δήλωσε ο επικεφαλής της Άλεξ Λίμαν, σε ομιλία του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας και προσέθεσε ότι . «Θα εργαστούμε για την ανοικοδόμηση και τον επαναπροσανατολισμό αυτού του περήφανου ελβετικού ιδρύματος 166 ετών με παγκόσμια εμβέλεια».

Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη δήλωσε ότι αναμένει απώλειες τόσο στο τμήμα διαχείρισης πλούτου όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω «της υποτονικής δραστηριότητας, των συνθηκών της αγοράς, των συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και της πώλησης μη βασικών δραστηριοτήτων».

Οι αποσύρσεις κεφαλαίων από τους πελάτες  έρχονται σε αντίθεση με τις εισροές στους ανταγωνιστικούς διαχειριστές πλούτου τους τελευταίους μήνες. Στη UBS Group, οι επενδυτές προσέθεσαν περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια στη μονάδα διαχείρισης πλούτου το τρίτο τρίμηνο. Η Julius Baer Group. δήλωσε τη Δευτέρα ότι είδε μια "σαφή βελτίωση" στις ροές νέων χρημάτων από τα τέλη Ιουνίου, με τους πλούσιους πελάτες να προσθέτουν καθαρά 4,1 δισεκατομμύρια φράγκα τους τέσσερις μήνες έως τον Οκτώβριο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Credit Suisse: 9.000 απολύσεις μέχρι το 2025 για να μειωθούν τα κόστη

Η ελβετική τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της σε 43.000 εργαζομένους μέσω απολύσεων και φυσικών αποχωρήσεων, ενώ προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή της.
ΔΙΕΘΝΗ

Credit Suisse: Απαλλάχθηκε για το καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος

Η ελβετική τράπεζα κατηγορούνταν πως συμμετείχε σε προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την επιβολή προστίμων σε τράπεζες που ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Credit Suisse, προχωρά σε στρατηγικές αλλαγές

Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 24% στα 1,16 δισ. ελβετικά φράγκα (1,27 δισ. δολάρια). Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μια παγκόσμια μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.