ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kina, china
Φωτο: Shutterstock

Αγωνία για την αναταραχή στην Κίνα, ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια

Κέρδη ακόμη και πάνω από 4% στις αγορές της Κίνας μετά τις πληροφορίες για μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων καταστολής στο Πεκίνο και τη Σαγκάη με στόχο την αποτροπή νέων διαδηλώσεων κατά της πολιτικής μηδενικού COVID.

Αγωνία για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στην Κίνα κατά της πολιτικής μηδενικού COVID επικρατεί διεθνώς, ενώ οι δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών της χώρας αντιδρούν έντονα ανοδικά σήμερα, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο, πάνω από 4%, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το Πεκίνο, με αυστηρή κατασταλτική πολιτική, θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων, έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη διαδηλώσεων που έθεσαν στο στόχαστρο των αντιδράσεων όχι μόνο τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Η κινεζική οικονομία μοιάζει να ασθενεί βαριά και αυτό δημιουργεί κύματα ανησυχίας σε όλη την υφήλιο, με το Πεκίνο να βρίσκεται αντιμέτωπο με πολιτική – κοινωνική αναταραχή. Τα προβλήματα δεν είναι τωρινά, ενώ η περίοδος της πανδημίας και ακολούθως η σκληρή πολιτική μηδενικού COVID που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολα στη διαχείριση. 

Πριν από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, υπήρξε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, με εμφάνιση –κάτι πρωτόγνωρο για την Κίνα- ακόμη και κινήματος «δεν πληρώνω», με το κράτος και την Κεντρική Τράπεζα να «ρίχνουν» αδιευκρίνιστα ποσά στον κλάδο προκειμένου να τον διατηρήσουν εν ζωή. 

Η επιβολή του πιο σκληρού lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε μία περίοδο που τα αντίστοιχα μέτρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις υπόλοιπες χώρες, οδήγησαν στο ξέσπασμα διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να μην διστάζουν να ζητούν ακόμη και την αποπομπή του Σι Τζινπίνγκ, σε μία σπάνια εκδήλωση αντικυβερνητικών διαθέσεων. 

Με αφορμή τα lockdown οι Κινέζοι ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία, με την κυβέρνηση, όμως, να μην κάνει πίσω στις αποφάσεις της, παρά το γεγονός ότι αυτές προκαλούν τεράστια προβλήματα στην κοινωνική, επιχειρηματική και οικονομική ζωή των περιοχών που επιβάλλονται κάτι παραπάνω από αυστηρά μέτρα περιορισμού. 

Το ξέσπασμα των Κινέζων καταφθάνει μετά από σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήρη κατάργηση ακόμη και των πιο βασικών τους δικαιωμάτων, όπως είναι η επίσκεψη σε ένα… σούπερ μάρκετ. 

Αφορμή για τις διαμαρτυρίες ήταν μία πυρκαγιά την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Ουρούμτσι, εξαιτίας της οποίας βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 10 άνθρωποι, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων η πυροσβεστική δεν κατόρθωσε να φθάσει εγκαίρως στο σημείο. Η πόλη ήταν υπό αποκλεισμό για περισσότερες από 100 ημέρες, με τους κατοίκους να μην μπορούν να φύγουν από την περιοχή και πολλούς να αναγκάζονται να μείνουν στα σπίτια τους.

Στη Σαγκάη, το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ολονυκτία με κεριά στην οδό Ουρούμτσι, που πήρε το όνομά της από την πόλη Σιντζιάνγκ, για να θρηνήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς. Πολλοί κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού -μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας- και φώναζαν: »Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία», όπως σημειώνει το CNN.com, ενώ υπήρξαν συνθήματα για παραίτηση του Σι. Η Σαγκάη βρίσκονταν υπό σκληρό lockdown για δύο μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοί της να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη, με την οργή να έχει «φουσκώσει». 

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει επιβάλλει σειρά μέτρων που «πνίγουν» οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι η κινεζική κυβέρνηση κρατά έως και δύο εκατ. Ουιγούρους και άλλες εθνικές μειονότητες σε στρατόπεδα, όπου πρώην κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά, ενώ έχει καταδικαστεί σε έκθεση του ΟΗΕ. .

Όπως επισημαίνει η Μαρί Ρεπνίκοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια που μελετά την κινεζική πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης «πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας από αυτές που έχουμε δει να επαναλαμβάνονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οποίες τείνουν να εστιάζουν τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους σε τοπικούς αξιωματούχους και σε πολύ στοχευμένα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Αντίθετα, αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν την πιο έντονη έκφραση πολιτικών παραπόνων μαζί με τις ανησυχίες για τα lockdown λόγω του κορονοϊού».

Ο κατευνασμός των πολιτών αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα πολιτικά διλήμματα για τον Σι, μετά από τη συμπλήρωση δέκα ετών στην εξουσία. Η κατάργηση της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων covid» θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια αύξηση των θανάτων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Σι να παρουσιάσει την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κίνα ως ανώτερη από εκείνη της Δύσης, ενώ μία βίαιη καταστολή τους μπορεί να έχει το αντίθετο από το «επιθυμητό» αποτέλεσμα και τελικά να οδηγήσει σε ακόμη πιο «επιθετικές» αντιδράσεις από τους πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι πέντε κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, εξασθένηση της ανάπτυξης στην Κίνα, ψηλά επιτόκια, εμπορικός κατακερματισμός και κλιματική αλλαγή είναι οι κύριες απειλές για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Brookings Institute.
ΔΙΕΘΝΗ

Προς ήπια ύφεση η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ αργή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2024

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γενικά κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εκτιμά η Capital Economics, ενώ η Fed θα γίνει η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια.
ΔΙΕΘΝΗ

Δισεκατομμυριούχοι μπαίνουν στην πολιτική με υπερσυντηρητική ατζέντα

Μελέτη από καθηγητές του Πανεπιστημίου Northwestern δείχνει ότι το 11% των super rich έχουν θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές ή έχουν γίνει πολιτικοί και, κατά κανόνα, ακολουθούν υπερσυντηρητική πολιτική γραμμή.
ING GROEP
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση ING: Οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Τα χρέη των 7,6 τρισ. δολ. του κινεζικού τομέα real estate, η ενδεχόμενη διακοπή των επενδύσεων της ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα και ο τομέα των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.