ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Διαβεβαιώσεις Μπάιντεν σε Ζελένσκι για συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Β. Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως αποτελεί επίσης προτεραιότητα, η Ρωσία να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου και τις φρικαλεότητες που έχει πραγματοποιήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε εκ νέου σε τηλεφωνική επαφή που είχε χθες, Κυριακή, με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την συνέχιση της υποστήριξής του στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας και πολλοί κάτοικοι της νότιας περιφέρειας της Οδησσού βρίσκονταν στο σκοτάδι.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε κατά την συνομιλία του με τον Ζελένσκι «την συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στις κρίσιμες υποδομές» της χώρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία βοήθεια για την ασφάλεια, όπως και οικονομική και ανθρωπιστική, δήλωσε επίσης ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι.

Προτεραιότητα συνιστά επίσης η Ρωσία να «λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου και τις φρικαλεότητές της», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας υπογραμμίζεται εξάλλου η βοήθεια που έχουν δεσμευτεί να παράσχουν οι ΗΠΑ: 53 εκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή υποδομή, που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, και πακέτο 275 εκατομμυρίων δολαρίων σε πυρομαχικά και εξοπλισμό, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Ζελένσκι αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν κατά την «εποικοδομητική συζήτηση» που είχαν, προσθέτοντας ότι «μίλησαν για την συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και για την προστασία και διατήρηση του ενεργειακού μας τομέα».

Ο Ζελένσκι εξήρε εξάλλου στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του την «άνευ προηγουμένου αμυντική και οικονομική βοήθεια» που παρέχουν οι ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι «βοηθάει όχι μόνον στο να επιτύχουμε στο πεδίο της μάχης, αλλά και στο να διατηρήσουμε την σταθερότητα της οικονομίας του έθνους μας».

Λόγω των στοχευμένων ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, η κατάσταση στην Οδησσό, όπως και σε άλλες περιοχές, είναι δύσκολη, σημείωσε επίσης ο Ζελένσκι. «Κάνουμε τα πάντα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Οδησσό», πρόσθεσε.

Επίθεση του ρωσικού στρατού το Σάββατο το βράδυ στην Οδησσό με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προκάλεσε συσκότιση στην πόλη και σε όλη την γύρω περιοχή της. Η περιφερειακή εταιρεία ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο μήνες.

«Στο Κίεβο και τα περίχωρά του, στην περιφέρεια της Λβιβ, στην περιφέρεια της Βίνιτσια, στην περιφέρεια της Τερνόπιλ, στην περιφέρεια της Τσέρνοβιτς και στην περιφέρεια της Υπερκαρπαθίας, στην περιφέρεια της Σούμι, στην περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ --η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», τόνισε ο Ζελένσκι στην χθεσινοβραδινή απεύθυνσή του. Ωστόσο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την «βελτίωση της κατάστασης» και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανεπίλυτα τα ζητήματα Ντονμπάς και Ζαπορίζια στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η διαχείριση του Ντονμπάς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κοντά σε συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στη Φλόριντα, δηλώνοντας σημαντική πρόοδο για πιθανή συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ισχυρές εγγυήσεις στην Ουκρανία αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας, εφόσον υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Οι συνομιλίες με Ζελένσκι βρίσκονται στην τελική φάση χωρίς προθεσμία λήξης.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ειρηνευτικού σχεδίου για Ουκρανία

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στη Φλόριντα για συνομιλίες σχετικά με ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια και διαβεβαιώνοντας πως η Ουκρανία θα έχει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας.