Φωτο: Shutterstock

Με αρνητικά επιτόκια η ΕΚΤ και για το 2020

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν σημείωσε πως είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια σε θετικό έδαφος το 2020.

Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η τράπεζα είναι απίθανο να βρεθεί σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι σε θετικό έδαφος το 2020, με το Brexit πιθανόν να αποτελεί και πάλι πηγή ανησυχίας στα τέλη της χρονιάς.

«Δεν αναμένω επιστροφή σε ένα περιβάλλον θετικών επιτοκίων την επόμενη χρονιά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χόλτσμαν, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. Δήλωσε ότι οι ανησυχίες θα ενταθούν και πάλι τον ερχόμενο Δεκέμβριο όταν αναμένεται να λήξει η μεταβατική περίοδος για την αποχώρησή της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει λίγος χρόνος για διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις και η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι ανοικτή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΚΤ στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αποφασίσει να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,00% και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,25% και -0,50%, αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Βλέπει θετικά την προσωρινή αναστολή του χρέους της Γερμανίας

«Θα έλεγα ότι δημοσιονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην υποστήριξη της οικονομίας είναι ασφαλώς πολύ ευπρόσδεκτα, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες. Εάν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, αυτό πρέπει να χαιρετισθεί» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελάχιστα πιο κερδοφόρες οι γερμανικές τράπεζες σε σχέση με τις ελληνικές

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι γερμανικές τράπεζες είναι λιγότερο κερδοφόρες από τις αμερικανικές αλλά και χωρών της ευρωζώνης, ενώ ξεπερνούν τις ελληνικές τράπεζες για μόλις 12 εκατ. ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε όσους ήθελαν το Grexit λέει ο Μπενουά Κερέ

«Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε» δήλωσε ο Μπενουά Κερέ στην τελευταία του συνέντευξή ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.