ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Test drive από τον Ερντογάν στο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η Τουρκία στοχεύει στην παραγωγή έως και 175.000 ηλεκτρικών οχημάτων τον χρόνο, ένα σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει 22 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε βάθος 13 ετών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τεστ ντράιβ του μοντέλου SUV του νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος έκατσε στη θέση του οδηγού, μετά την τελετή παρουσίασης του οχήματος που διεξήχθη στο Κοτζαέλι.

Τον Ερντογάν συνόδευαν ο υπουργός Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της Τουρκίας Μουσταφά Βαράνκ, ο Γκιουρτζάν Καράκας, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Turkey's Automobile Initiative Group (TOGG), που συστάθηκε από πέντε βιομηχανικούς ομίλους, όπως και ο εγγονός του Ερντογάν Αχμέτ Ακίφ Αλμπαϊράκ.

Νωρίτερα, η Τουρκία αποκάλυψε το πρώτο όχημα που θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη χώρα, με στόχο την παραγωγή τελικά έως και 175.000 ηλεκτρικών οχημάτων τον χρόνο, ένα σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει 22 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε βάθος 13 ετών.

Το σχέδιο για την παραγωγή αυτοκινήτου αποκλειστικά εγχώριας κατασκευής είναι εδώ και πολύ καιρό στόχος του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ προκειμένου η χώρα να εμφανιστεί ως σημαντική οικονομική δύναμη.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει όχι μόνο να πουλήσει το αυτοκίνητο στην εγχώρια αγορά, άλλα θέλει να αναδειχθεί σε διεθνές μπραντ, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.

«Σήμερα, είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Όλοι μαζί βλέπουμε ένα όνειρο της Τουρκίας 60 ετών να γίνεται πραγματικότητα» σημείωσε, αναφερόμενος στα αποτυχημένα σχέδια του παρελθόντος για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

«Όταν δούμε αυτό το αυτοκίνητο στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

Μετά την ομιλία του, ένα κόκκινο μοντέλο SUV του οχήματος και ένα γκρι σεντάν αναδύθηκαν στη σκηνή, φέροντας το σήμα TOGG, της κοινοπραξίας που θα τα κατασκευάζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μίκης Θεοδωράκης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης, με θέμα τη δύναμη της μουσικής του να ενώνει λαούς και να προάγει τη φιλία Ελλάδας-Τουρκίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην ενέργεια στα Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας να αναπτύξει δικές της ενεργειακές πηγές, να ενισχύσει τις υποδομές και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ελευθερία για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, τονίζει ο Χακ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, δήλωσε πως ο ΟΗΕ στηρίζει την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και αφήνει το θέμα του Ντεμιρτάς στα χέρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ταλιμπάν: Το Πακιστάν άνοιξε πυρ στα σύνορα, καταγγέλλει το Αφγανιστάν

Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν για παραβίαση της εκεχειρίας με πυρά κατά αφγανικών θέσεων. Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν για χάρη του έθνους, δηλώνει αξιωματούχος. Τα επεισόδια σταμάτησαν και πλέον η κατάσταση ελέγχεται.
Εκρέμ Ιμάμογλου στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έξι δημοσιογράφοι κρατούνται για την υπόθεση Ιμάμογλου

Στη Γενική Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης οδηγήθηκαν έξι Τούρκοι δημοσιογράφοι, μεταξύ τους και στέλεχος του CHP, κατηγορούμενοι για διάδοση ψευδών ειδήσεων και βοήθεια σε εγκληματική οργάνωση, σχετικά με την υπόθεση Ιμάμογλου.