ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι αποφάσεις των Ταλιμπάν οδηγούν σε απομόνωση το Αφγανιστάν

Τους τελευταίους μήνες σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν, τους απαγόρευσαν πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα να φοιτούν στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις αποκλείουν από το δημόσιο βίο.

Άλλες δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Christian Aid και ActionAid, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν της εργασίας γυναικών στον ανθρωπιστικό τομέα, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των μκο που προέβησαν σε σχετική ανακοίνωση.

«Η ActionAid έλαβε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσει προσωρινά την πλειονότητα των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν» έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει την ελπίδα να μπορέσει να ανακαλέσει το μέτρο αυτό «το ταχύτερο δυνατό».

Εκφράζοντας τη λύπη της για τη «σταδιακή διάβρωση» των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, η ΜΚΟ, στην οποία εργάζονται 97 γυναίκες στο Αφγανιστάν, κατήγγειλε τις «καταστροφικές συνέπειες» αυτής της απόφασης των Ταλιμπάν. «Οι γυναίκες είναι σημαντικές σε κάθε επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας», πόσο μάλλον στο Αφγανιστάν όπου «μόνον οι γυναίκες μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλες γυναίκες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις αρωγής, πάνω από 38 εκατομμύρια κάτοικοι του Αφγανιστάν χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας στη διάρκεια του χειμώνα.

Η Christian Aid σημείωσε από την πλευρά της ότι επιδιώκει «γρήγορα να λάβει διευκρινίσεις» όσον αφορά αυτήν την ανακοίνωση των Ταλιμπάν και ότι «καλεί τις αρχές να ανακαλέσουν αυτήν την απαγόρευση», όπως δηλώνει σε ανακοίνωση της ΜΚΟ ο Ρέι Χάσαν, που είναι ο υπεύθυνος της μκο γι'αυτήν την περιοχή. Εν αναμονή, «δυστυχώς θα διακόψουμε τη λειτουργία των προγραμμάτων μας», σημειώνει.

«Η απαγόρευση της εργασίας των γυναικών στον ανθρωπιστικό τομέα θα μειώσει μόνον την ικανότητά μας να βοηθάμε τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η τρομερή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια», προσθέτει.

«Εξάλλου αυτή η απόφαση θα αναστατώσει βαθύτατα τις οικογένειες που εξαρτώνται από τα έσοδα των γυναικών που εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν», συνεχίζει.

Ο αξιωματούχος της Christian Aid υπογραμμίζει εξάλλου ότι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού στη χώρα σε τέτοιο σημείο που υπάρχουν αναφορές ότι οικογένειες «είναι τόσο απελπισμένες που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα παιδιά τους για να αγοράσουν τροφή».

Την Κυριακή, τρεις μκο --οι Save the Children, Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και CARE International-- ανακοίνωσαν από κοινού την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στο Αφγανιστάν, ενώ στη συνέχεια προέβη στην ίδια ανακοίνωση η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας έδωσε εντολή το Σάββατο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να σταματήσουν να απασχολούν γυναίκες διαφορετικά κινδυνεύουν να τους αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας τους. Δεν διευκρινίστηκε αν η οδηγία αυτή αφορά και τις ξένες εργαζόμενες στις μκο.

Σε επιστολή του προς τις τοπικές και διεθνείς μκο, το αφγανικό υπουργείο εξηγεί ότι έλαβε την απόφαση αυτή αφού έλαβε "σοβαρές καταγγελίες", σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες που εργάζονται σε αυτές δεν φορούν το "ισλαμικό χιτζάμπ".

Τους τελευταίους μήνες σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 τους απαγόρευσαν πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα να φοιτούν στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τους ίδιους λόγους μη σεβασμού του ενδυματολογικού κώδικα. Επίσης ήδη είχαν αποκλείσει τα κορίτσια από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις συμπεριφορές των Ταλιμπάν έναντι των γυναικών η ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση των Ταλιμπάν στην ικανότητα της ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη.
afganistan-kabul
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 4 διεθνείς μκο διέκοψαν τη δραστηριότητά τους

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International ανέφεραν σήμερα το απόγευμα ότι σταματούν τη δράση τους εν αναμονή «διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Ταλιμπάν.
Afganstan
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Κρίνοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αναγνωριστεί διπλωματικά το καθεστώς των Ταλιμπάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν επαφές με τους ισλαμιστές, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή βοήθειας στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Frontex ετοιμάζεται για μαζική εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο

Για όσο διάστημα δεν είναι ασφαλές να στέλνονται οι Αφγανοί πίσω στην πατρίδα τους, μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως Αφγανοί για να περάσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex.