ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Για κίνδυνο ύφεσης μέσα στο 2023 προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Η βασική πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού κάνει λόγο για επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 1,7%, τον πιο αργό ρυθμό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με εξαίρεση τις υφέσεις του 2009 και του 2020.

Σε επίπεδα που ακροβατούν στα όρια της ύφεσης για πολλές χώρες, αναθεώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα την Τρίτη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2023, καθώς ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών εντείνεται, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι μεγαλύτερες οικονομικές «μηχανές» του κόσμου παραπαίουν.

Στην τελευταία έκθεση της που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι αναμένει πλέον παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2023 - τον πιο αργό ρυθμό εκτός των υφέσεων του 2009 και του 2020 εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στην προηγούμενη έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τον Ιούνιο του 2022, η τράπεζα είχε προβλέψει για το 2023 παγκόσμια ανάπτυξη 3%

Η τράπεζα δήλωσε ότι οι μεγάλες επιβραδύνσεις στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των απότομων περικοπών στις προβλέψεις της στο 0,5% τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσαν να προμηνύουν μια νέα παγκόσμια ύφεση λιγότερο από τρία χρόνια μετά την τελευταία.

«Δεδομένων των εύθραυστων οικονομικών συνθηκών, οποιαδήποτε νέα δυσμενής εξέλιξη - όπως ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός, οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του, η αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19 ή η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων - θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.

Οι δυσοίωνες προοπτικές θα είναι ιδιαίτερα σκληρές για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς παλεύουν με το βαρύ φορτίο χρέους, τα αδύναμα νομίσματα και την αύξηση του εισοδήματος και την επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες τώρα προβλέπεται ότι θα έχουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% τα επόμενα δύο χρόνια -- λιγότερο από το μισό του ρυθμού των δύο τελευταίων δεκαετιών.

«Η αδυναμία της ανάπτυξης και των επιχειρηματικών επενδύσεων θα επιτείνει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια και τις υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 υποχώρησε στο 2,7%, ο δεύτερος πιο αργός ρυθμός από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μετά το 2020, καθώς οι περιορισμοί μηδενικού Covid, η αναταραχή στην αγορά ακινήτων και η ξηρασία έπληξαν την κατανάλωση, την παραγωγή και τις επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προέβλεψε ανάκαμψη στο 4,3% για το 2023, αλλά αυτό είναι 0,9 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την πρόβλεψη του Ιουνίου, λόγω της σοβαρότητας των διαταραχών του COVID και της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να υποχωρούν προς το τέλος του 2022, με χαμηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι νέων διαταραχών του εφοδιασμού είναι υψηλοί και ο αυξημένος πυρήνας του πληθωρισμού μπορεί να παραμείνει. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με αύξηση των επιτοκίων πολιτικής περισσότερο από ό,τι αναμένεται σήμερα, επιδεινώνοντας την παγκόσμια επιβράδυνση, πρόσθεσε.

Η τράπεζα ζήτησε αυξημένη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χώρες με χαμηλό εισόδημα να αντιμετωπίσουν τα επισιτιστικά και ενεργειακά σοκ, τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο κρίσεων χρέους. Είπε ότι απαιτείται νέα χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και επιχορηγήσεις μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και εγχώριων πόρων για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επενδύσεων στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση έρχεται καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εξετάσει έναν νέο «οδικό χάρτη εξέλιξης» για το ίδρυμα, ώστε να επεκτείνει σημαντικά τη δανειοδοτική του ικανότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων. Το σχέδιο θα καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας από τη δημιουργία της στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Φόβοι ότι το 2023 θα σημαδευτεί από αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα

Όπως σημείωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο πληθωρισμός «παραμένει υψηλός», και «το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει τερματιστεί ακόμη» για να αποκλιμακωθεί.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτόκια: Τι συνεπάγεται η αλλαγή τακτικής από την ΕΚΤ

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό προς τα κάτω σηματοδοτεί πιθανόν μία μικρότερη ανάγκη προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το θέμα και η Fed.
Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
WEF-World-Economic-Forum-Davos
ΔΙΕΘΝΗ

Νταβός 2023: Πιθανή θεωρείται μια ύφεση φέτος στην παγκόσμια οικονομία

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βασίστηκε σε απαντήσεις από ομάδα υψηλόβαθμων οικονομολόγων που προέρχονται από θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επενδυτικές τράπεζες, πολυεθνικές και όμιλοι αντασφάλισης.