ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
MSCI
Πηγή: Shutterstock

Ώρα MSCI, τι αλλαγές θα φέρει στην αγορά το σημερινό rebalancing του δείκτη

Το rebalancing του MSCI φέρνει αλλαγές στην αγορά. Μέχρι σήμερα ο δείκτης είχε 8 μετοχές, τις Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Allwyn, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo και πλέον προστίθεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ισχυρή ενίσχυση του τζίρου αναμένεται και σε αυτή την προσαρμογή των δεικτών MSCI, η οποία μετά από καιρό έχει και μία σημαντική προσθήκη, αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Λόγω της εισαγωγής και της αποτίμησης που έχει η εταιρεία αναμένεται να παρατηρηθεί έκρηξη τζίρου με τους αναλυτές να περιμένουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ συναλλαγές

Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταγράψει μεγάλη ανοδική κίνηση λόγω της έκθεσης της Santander. 

Υπενθυμίζεται πως η ισπανική τράπεζα ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής στις αρχές Ιανουαρίου και τότε ο τίτλος ήταν στα 26 ευρώ περίπου ενώ πρόσφατα έγραψε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 43 ευρώ. 

Από την αρχή του έτους οι κάτοχοι μετοχών έχουν δει άνοδο 70% που σημαίνει πως μπορεί να θελήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη δίνοντας τα χαρτιά τους στα funds που ακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley

Έτσι στο σημερινό rebalancing αναμένεται να δούμε εισροές σημαντικές στη μετοχή. 

Από την άλλη αναμένονται αναλογικά πως θα δούμε εκροές στις τράπεζες, αφού από 8 μετοχές ο MSCI Greece Standard θα βρεθεί με 9 μετοχές. Αναλυτές υπολογίζουν πως οι μεγαλύτερες εκροές θα είναι στην Εθνική Τράπεζα και την Eurobank και οι μικρότερες στην Alpha Bank

Η ΔΕΗ επίσης λόγω της αύξησης κεφαλαίου έχει αποκτήσει μεγαλύτερο μέγεθος και αναμένονται εισροές. Χθες ο τζίρος στη μετοχή ξεπέρασε τα 220 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ «τα passive funds θα θελήσουν να δώσουν χαρτιά σε τράπεζες, ΟΤΕ, Allwyn για να εντάξουν τη ΓΕΚ TEΡΝΑ και να αυξήσουν σταθμίσεις στη ΔΕΗ. 

Τα active funds φαίνεται εύκολα θα μαζέψουν τη ζήτηση μιας και ψάχνουν όγκους σε σταθερές τιμές με την αγορά μας να θεωρείται ακόμα ρηχή ασχέτου της αύξησης του τζίρου. 

Οι συμμετέχοντες στην αύξηση της ΔΕΗ στα 18,63 ευρώ τουλάχιστον όσοι πήραν μετοχές, τρίβουν τα χέρια τους, μιας και μπορεί να δούμε τον τζίρο της να εκτοξεύεται πάνω από τα 10 εκατ. τεμάχια».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ο δείκτης είχε 8 μετοχές και συγκεκριμένα τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Allwyn, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo και από το κλείσιμο της συνεδρίασης προστίθεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Στον Small Cap εισέρχεται η CrediaΒank η οποία θα έχει εισροές και εξέρχεται η Cenergy, άρα θα υπάρξουν εκροές. 

Ο εν λόγω δείκτης από 10 μετοχές λόγω της μεταφοράς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μεγάλο δείκτη, θα έχει από το σημερινό κλείσιμο 9 μετοχές, επομένως αναλογικά θα μοιραστούν οι εκροές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις υπόλοιπες. 

Να σημειωθεί πως η CrediaΒank με απόφαση της FTSE Russell και της Euronext Athens εισέρχεται στον FTSE 25 στη θέση της Σαράντης. Το συγκεκριμένο rebalancing θα γίνει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 19 Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Μια... ανάσα από την αναβάθμιση το ΧΑ: Τι σημαίνει η ανακοίνωση της MSCI

Όλα τα κριτήρια πληρούνται ήδη για την αναβάθμιση, εκτός από ένα που η ίδια η MSCI αναγνωρίζει ότι ίσως χρειάζεται αναθεώρηση. Οι επτά μετοχές των 40 δισ. που «παίζουν» στις ανεπτυγμένες αγορές. Τι δείχνει η σύγκριση με Πορτογαλία.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.
Χρηματιστήριο μετοχές γραφήματα
ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Άνετη υπέρβαση των 1.000 μονάδων στο ΧΑ, ποιες «εφεδρείες» έχει η αγορά

Το πολιτικό ρίσκο δεν φαίνεται να απασχολεί τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει τον έλεγχο της αγοράς, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη πολλά περιθώρια να δώσουν ώθηση στους δείκτες. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις με όρους MSCI.