ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Άνετη υπέρβαση των 1.000 μονάδων στο ΧΑ, ποιες «εφεδρείες» έχει η αγορά

Το πολιτικό ρίσκο δεν φαίνεται να απασχολεί τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει τον έλεγχο της αγοράς, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη πολλά περιθώρια να δώσουν ώθηση στους δείκτες. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις με όρους MSCI.

Εντυπωσιακά ψύχραιμα και μάλλον χωρίς προηγούμενο αντέδρασε (και) χθες η αγορά στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ακυρώνοντας» το όποιο πολιτικό ρίσκο εμπεριέχει μια τέτοια διαδικασία, που σε πλείστες άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, έφτανε για να φέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς, τουλάχιστον βραχυχρόνια.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις σε κατάθεση πρότασης μομφής κατά κυβέρνησης όπου - με όλα τα ρίσκα που αυτή μπορεί να συνεπάγεται αλλά και την αντίστοιχη τοξικότητα εσωστρέφειας που «κουβαλάει» - το χρηματιστήριο όχι μόνο μένει αδιατάρακτο, αλλά πετυχαίνει νέα υψηλά οκταετίας, πιάνοντας μάλιστα το πολυπόθητο και κρίσιμο για την ψυχολογία της αγοράς όριο των 1.000 μονάδων.

Όπως φανερώνουν όλα τα στοιχεία από την ανθεκτικότητα της ανόδου αλλά και τους τζίρους που γίνονται, η αγορά πλέον καθοδηγείται από ισχυρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, που εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, η οποία δεν διαταράσσεται από τέτοιου είδους – εγχώριας και κυρίως εσωκομματικής καύσης – διαδικασίες, που μόνο ντόρο και «θόρυβο» προς κατανάλωση φέρνουν.

Η αγορά αντιμετώπισε ως μη γενόμενη την πρόταση μομφής, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει το βασικό εκλογικό σενάριο για το 2023, το οποίο προβλέπει ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει και μετά τις (διπλές) εκλογές, έστω και με το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής, άρα δεν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική, ούτε οι βασικές συνισταμένες στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η αγορά λοιπόν δείχνει να προεξοφλεί πως δεν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική, το κράτος και η οικονομία θα κινηθούν στις υπάρχουσες «ράγες», οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν θα γίνουν, τα projects που εκκρεμούν να υπογραφούν θα «κλειδώσουν» και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσουν να ενισχύουν την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην κανονικότητα, μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια απομόνωσης.

Η πολιτική σταθερότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο που καθιστά μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις, όταν ασφαλώς συντρέχουν και οι υπόλοιπες, δευτερεύουσες προϋποθέσεις, όπως συντρέχουν στην Ελλάδα μετά από μια δωδεκαετία έκπτωσης τιμών στα assets, επενδυτικής και επιχειρηματικής απομόνωσης και χρηματιστηριακής υποβάθμισης.

Ο παράγοντας των τραπεζών

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που αξίζει επισήμανσης είναι ότι για πρώτη φορά στα νεότερα χρονικά, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε πολυετές ρεκόρ, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης μόλις τώρα προσεγγίζει απλώς τα προ πολέμου υψηλά του, ήτοι τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Με λίγα λόγια η αγορά έχει ακόμη πολλές εφεδρείες, με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει ότι έχει ακόμη δρόμο, όπως όλες οι εκθέσεις μεγάλων ξένων οίκων μαρτυρούν, ενώ πάνω από τα μισά blue chips του FTSE 25 δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο και υστερούν συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη.

Την ώρα που ο Γ.Δ. κινείται πλέον στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί από εκείνες τις ημέρες σε ποσοστό άνω του 97%! Φυσικά, καμιά σύγκριση, καμιά αλληλουχία και καμιά συσχέτιση δεν μπορεί να γίνει με τα νούμερα και τις τιμές που είχε τότε ο τραπεζικός δείκτης, αλλά και οι τραπεζικές μετοχές. Όμως, αυτό μαρτυρά και την αλλαγή που έχει λάβει χώρα στο «μωσαϊκό» της αγοράς, όπου πλέον νέες δυνάμεις έχουν βγει στο προσκήνιο, όπως είναι πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας, από τους κλάδους, ενέργειας, υποδομών, κατασκευών κ.λπ.

O τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες στις 744,65 μονάδες (+2,24%), έχοντας φτάσει την περασμένη Τρίτη 24 Ιανουαρίου ενδοσυνεδριακά στις 753,27 μονάδες, που είναι υψηλά έτους. Όμως, ο τραπεζικός δείκτης απέχει παρασάγγας από τα προ τριετίας υψηλά και τις 924,17 μονάδες που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 18 Νοεμβρίου 2019! Μάλιστα, από εκείνη την περίοδο ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 18,50%, την ώρα που ο Γ.Δ. κερδίζει 12,38%.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο τραπεζικός κλάδος σε καμιά περίπτωση δεν έχει ολοκληρώσει, ίσως ούτε στο 50% την (χρηματιστηριακή) επιστροφή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δυναμική που μπορεί να προσθέσει, σε επιπλέον θετική κίνηση προσεχώς.

Φθηνό το Χ.Α. με όρους MSCI

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, για τους ξένους η ελληνική αγορά φαίνεται πολύ φθηνή. Ο δείκτης MSCI Greece (εννέα μετοχές, 85% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.) έχουν (με στοιχεία 30 Δεκ. 2022 της MSCI) σχέση τιμής κερδών μόλις 9,39 έναντι 12,2 του MSCI αναδυόμενων αγορών και 16,92 του MSCI ανεπτυγμένων αγορών.

Το forward P/E (με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη επόμενου 12μήνου) είναι μόλις οκτώ φορές για την Ελλάδα, έναντι 11,29 για τις αναδυόμενες και 14,50 για τις ανεπτυγμένες. Η σχέση τιμής/λογιστικής αξίας είναι για την Ελλάδα μόλις 0,96 φορές, έναντι 1,57 για τις αναδυόμενες και 2,47 για τις ανεπτυγμένες.

Η ελληνική αγορά έχει μείνει πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε βάθος δεκαετίας, το ΧΑ είχε απογοητευτική, αρνητική μέση ετήσια απόδοση (-11,84%), ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές έκαναν ράλι με μέση ετήσια απόδοση 7,98% και οι αναδυόμενες είχαν μέση ετήσια απόδοση 1,44%.

Αυτό λοιπόν που διαβλέπουν οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα κατάσταση της χώρας, είναι ότι μετά από μια δωδεκαετία απομόνωσης, με μνημόνια, δημοσιονομική επιτήρηση, υποβάθμιση της οικονομίας και έκπτωση του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, έχει ήδη τροχοδρομηθεί η επιστροφή σε όλα τα επίπεδα. Προεξοφλείται η αναβάθμιση της οικονομίας ίσως μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους και κατόπιν η επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές άρα σε μεγαλύτερη «πίτα» επενδυτικών κεφαλαίων.

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από δέκα και πλέον χρόνια και επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές είναι τα δύο κεντρικά στοιχήματα στα οποία ποντάρουν θετικά οι ξένοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δείκτες και μετοχές όχι μόνο έκλεισαν τον κύκλο πτώσης λόγω του πολέμου, αλλά βρίσκονται πλέον σε υψηλό οκτώ ετών, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014.

Την ίδια ώρα, θετική είναι η συνδρομή των διεθνών αγορών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά και χθες, με τον DAX της Φρανκφούρτης πάνω από τις 15.100 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι κοντά στις 7.100 μονάδες και τον Stoxx 600 κοντά στις 454 μονάδες. Στις ΗΠΑ, τα καλά νέα από το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου 2022 όπου η οικονομία έτρεξε με ρυθμό 2,9% όταν οι αναλυτές ανέμεναν 2,6%, έδωσε νέα ώθηση στους δείκτες.

Ο Dow Jones κέρδισε άνω των 200 μονάδων απέχοντας πλέον μόλις 51 μονάδες από το όριο των 34.000 μονάδων καθώς έκλεισε στις 33.949,41 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.060,43 μονάδες με άνοδο 1,10%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε ράλι +1,76% με κλείσιμο στις 11.512,41 μονάδες, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στις τεχνολογικές μετοχές, δείχνοντας διατεθειμένοι ξανά για ρίσκο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βλέπει» πάλι τις 900 μονάδες το ΧΑ, άγνωστος «Χ» το πολιτικό ρίσκο

Θετικό «σήμα» η επιστροφή ξένων χαρτοφυλακίων και η άνοδος στις 879 μονάδες με αυξημένο τζίρο, ενόψει αποτελεσμάτων και αναθεώρησης του MSCI. Εστία αβεβαιότητας η υπόθεση παρακολουθήσεων, παραμένει ισχυρό το βασικό σενάριο για εκλογές την άνοιξη.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.