ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
google, artificial intelligence
Φώτο: Shutterstock

Στην απόλυση 12.000 εργαζομένων προχωράει και η Google

Ο τεχνολογικός κολοσσός θα μειώσει κατά 6% το προσωπικό του παγκοσμίως καθώς τα έσοδα και τα κέρδη που καταγράφει δεν έχουν ικανοποιήσει τους επενδυτές, ενώ και το τμήμα cloud έχει μείνει πίσω στον ανταγωνισμό.

Την απόλυση 12.000 εργαζομένων της ανακοίνωσε η Alphabet, μητρική της Google, μπαίνοντας και εκείνη με τη σειρά της στον κατάλογο των τεχνολογικών κολοσσών που προχωρούν σε μαζικές μειώσεις προσωπικού.

Ο αριθμός των ατόμων που θα απολυθεί αποτελεί το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας, που τα προηγούμενα χρόνια είχε πραγματοποιήσει πάρα πολλές προσλήψεις. Οι απώλειες θέσεων εργασίας επηρεάζουν ομάδες σε ολόκληρη την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και ορισμένων εταιρικών λειτουργιών, καθώς και ορισμένες ομάδες μηχανικών και προϊόντων.

Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και τεχνολογικών υποσχέσεων, κατά την οποία η Google και η Microsoft επενδύουν σε έναν νεοσύστατο τομέα λογισμικού, γνωστό ως γεννητική τεχνητή νοημοσύνη. Υπενθυμίζουμε πως και η Microsoft στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την απόλυση 10.000 εργαζομένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sundar Pichai μέσω email στους εργαζόμενους δήλωσε ότι «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ», σημειώνοντας πως η εταιρεία «έχει μια ουσιαστική ευκαιρία» μπροστά της με την τεχνητή νοημοσύνη, που αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό, αναφέροντας ότι «είμαι σίγουρος για τις τεράστιες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας χάρη στη δύναμη της αποστολής μας, την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και τις πρώιμες επενδύσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη».

Όπως γράφει στην επιστολή του προς τους εργαζομένους της εταιρείας ο Pichai: «Googlers, έχω κάποια δύσκολα νέα να μοιραστώ. Αποφασίσαμε να μειώσουμε το εργατικό μας δυναμικό κατά περίπου 12.000 ρόλους. Έχουμε ήδη στείλει ξεχωριστό email στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ που επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει ότι θα αποχαιρετήσουμε μερικούς απίστευτα ταλαντούχους ανθρώπους που δουλέψαμε σκληρά για να προσλάβουμε και αγαπήσαμε να δουλεύουμε μαζί τους. Λυπάμαι βαθύτατα γι' αυτό. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ. Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε περιόδους δραματικής ανάπτυξης. Για να ταιριάξουμε και να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, προσλάβαμε για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Τόνισε πως «αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να οξύνουμε την εστίασή μας, να ανασχεδιάσουμε τη βάση κόστους μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας». Τον Οκτώβριο, η εταιρεία είχε ανακοινώση κέρδη και έσοδα που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 27% στα 13,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβράδυνση που καταγράφεται στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης και το τμήμα cloud computing που συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από την Amazon και τη Microsoft.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey ετοιμάζεται να κάνει 2.000 απολύσεις

Η εταιρεία θέλει να προχωρήσει σε συγκεντροποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης στους συμβούλους της και να κάνει οικονομίες κλίμακας, μετά τις προσλήψεις στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια.
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Η Google θα διαγράφει στοιχεία γεωεντοπισμού γυναικών που πηγαίνουν για άμβλωση

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούσαν ότι τα προσωπικά δεδομένα γυναικών που έκαναν άμβλωση ή αυτά των προσώπων που τις βοήθησαν ενδέχεται να διατηρούνται παρά τη θέλησή τους.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Google, Facebook, Microsoft στην κορυφή των δαπανών για lobbying

Ο τομέας της τεχνολογίας ξοδεύει περισσότερα από τους τομείς των φαρμάκων, των ορυκτών καυσίμων, των χημικών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που κυριαρχούσαν άλλοτε στην παρασκηνιακή πολιτική πίεση (lobbying).