ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Έτοιμες οι χώρες της ΕΕ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Παρά τη διστακτικότητα της Γερμανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η απόφαση για την αποστολή τους θα ληφθεί κατά τις συνομιλίες των υπουργών Άμυνας στην αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής της άμυνας περίπου 50 χωρών συνεδριάζουν σήμερα στο Ράμσταϊν για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν 11 μήνες.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το αν η Γερμανία θα επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως σήμερα στο Βερολίνο πως η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

«Αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι που κάνει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ προς τους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στη μάχη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

«Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει και μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δώσουν και ελπίζω πως αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη στο Ράμσταϊν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης. Ο Ζελένσκι τόνισε πως οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μια μείζονα προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», με «μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία».
Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη συστοιχία Patriot από τη Γερμανία έφθασε στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερα στους αιθέρες. Φυσικά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και η προστασία μας δεν είναι επ’ ουδενί εγγυημένη».
Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».