ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kievo-bombardismoi
Φωτο: Shutterstock

Βόμβες διασποράς θέλει να στείλει στην Ουκρανία ευρωπαϊκή χώρα

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση.

Ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς κρίνει πως τα πολύ αμφιλεγόμενα όπλα αυτά -η χρήση των οποίων από τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει επικρίσεις- θα ήταν χρήσιμα στα πεδία των μαχών, δήλωσε αξιωματούχος χθες Τετάρτη.

Ο αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, εξήγησε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, κράτους που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη το Βερολίνο επισημοποίησε πως θα στείλει η ίδια και θα συναινέσει να στείλουν και άλλες κυβερνήσεις βαριά άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, η ηγεσία του οποίου τα ζητούσε επίμονα εδώ και μήνες.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης.

Όμως το Κρεμλίνο δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση και ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονη ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων σε κατοικημένες περιοχές αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, οι βόμβες διασποράς έχουν βελτιωθεί και η Δύση πρέπει να στρέψει το βλέμμα «στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που χορηγεί στο Κίεβο, δηλαδή να προμηθεύσει όπλα ικανά να αποτρέψουν κάθε προέλαση του ρωσικού στρατού.

«Τις ζητούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για νόμιμα όπλα. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τα χρόνια του 1940 και του 1950· σήμερα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες», επιχειρηματολόγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει όπλα κάθε είδους που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

Ωστόσο η εξασφάλιση της συναίνεσης της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο, αναγνώρισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να προετοιμαστεί η Δύση για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία

Ο αρχηγός γενικού επιτελείου των τσεχικών ενόπλων δυνάμεων δηλώνει ικανοποιημένος από την ουκρανική αντεπίθεση, επισημαίνει ωστόσο πως η στήριξη στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα.
xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή στήριξη στην ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας

Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υποστηρίξει το έργο για την ανοικοδόμηση της κοινωνικής στέγασης και την ενίσχυση του τομέα της υγείας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.
xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική αποστολή της Κίνας στην Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Το Πεκίνο στέλνει τον πιο υψηλόβαθμο διπλωμάτη που έχει μεταβεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, σημειώνοντας πως πάντα διατηρούσε διάλογο με το Κίεβο σε διπλωματικό επίπεδο.
opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης

Στα 480 δισ. δολάρια ανήλθαν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ παγκοσμίως το ποσό αυτό έφτασε τα 2,24 τρισ. δολάρια που αντιστοιχεί στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.