ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
Κατεστραμμένο άρμα μάχης σε δάσος, εικόνα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Εξασθενημένος από τις βαριές απώλειες ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, η Ρωσία έχει χάσει 6% ως 8% των τακτικών μαχητικών αεροπλάνων της και περίπου τα μισά από τα σύγχρονα άρματα μάχης που διέθετε.

Η Ρωσία υπέστη σημαντική απώλεια της στρατιωτικής ισχύος της, καθώς έχασε μεταξύ άλλων και μεγάλο μέρος των πιο σύγχρονων εξοπλισμών της, η Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εκσυγχρονισμό και η Κίνα έχει αρχίσει μια πρωτοφανή αύξηση των δαπανών της, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS).

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του 2023 για τη Στρατιωτική Ισορροπία που συντάσσει το IISS έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Για το ρωσικό στρατό, οι ανθρώπινες απώλειες των πρώτων φάσεων της εισβολής αντισταθμίσθηκαν με την επιστράτευση, όμως αυτή σήμανε μια συρροή λιγότερο πεπειραμένων στρατιωτών, υπογραμμίζει το IISS.

Το ινστιτούτο αναφέρει μια αλλαγή στη σύνθεση του στόλου των ρωσικών τεθωρακισμένων. Περίπου τα μισά από τα ρωσικά άρματα μάχης T-72B3 και T-72B3M, καθώς και αριθμός αρμάτων μάχης T-80 έχουν καταστραφεί, σε σημείο που ο ρωσικός στρατός έχει αναγκασθεί να επαναφέρει σε υπηρεσία παλαιότερο υλικό για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες.

Σύμφωνα με το IISS, η Ρωσία έχει χάσει 6% ως 8% των τακτικών μαχητικών αεροπλάνων της, όμως οι απώλειες φθάνουν το 10% ως 15% για ορισμένους τύπους αεροσκαφών.

Ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας πως η Ουκρανία διαθέτει λιγότερα μαχητικά αεροπλάνα και καταγράφει αναλογικά σημαντικότερες απώλειες, διατυπώνει την εκτίμηση ότι το Κίεβο έχει χάσει περίπου τα μισά από τα τακτικά μαχητικά αεροπλάνα του.

Καθώς η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα όπλων που διέθετε από τη σοβιετική εποχή, η προμήθεια χερσαίων όπλων από τις δυτικές χώρες μεταμορφώνει το στρατό της και αυξάνει τις δυνατότητές του, ενώ ταυτόχρονα η χώρα βλέπει τα στρατιωτικά αποθέματά της να αυξάνονται με τη συρροή αρμάτων μάχης της σοβιετικής εποχής που της προσφέρονται από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες στρέφονται προς πιο σύγχρονους εξοπλισμούς.

Γύρω στις 20 χώρες ανακοίνωσαν εξάλλου άμεσες ή πιο μακροπρόθεσμες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών ή των στόχων τους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ το ΝΑΤΟ, στο οποίο θέλουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία, ενισχύθηκε.

Ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού αντιπροσωπεύει για τις ΗΠΑ την «κύρια ζώνη ανησυχίας», σύμφωνα με το IISS, το οποίο υπογραμμίζει πως η αύξηση κατά 7% του αμυντικού προϋπολογισμού το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι η μεγαλύτερη σε απόλυτες τιμές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ελάχιστα εδαφικά κέρδη η Ρωσία τον Μάρτιο

Ρεκόρ επιβράδυνσης στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία σημειώθηκε τον Μάρτιο, με τις δυνάμεις να μην κατακτούν νέα εδάφη και ορισμένα να χάνονται, λόγω ουκρανικών αντεπιθέσεων και περιορισμών σε Starlink και Telegram, σύμφωνα με το ISW.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Στους δέκα οι νεκροί από βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς, με το Κίεβο να κάνει λόγο για «κλιμάκωση». Εκτοξεύθηκαν περίπου 500 drones και πύραυλοι, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με σχεδόν 500 drones και πυραύλους

Η Ρωσία εκτόξευσε σχεδόν 500 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας, ως απάντηση στις προτάσεις για πασχαλινή εκεχειρία, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς σε Μπούτσα, Ζίτομιρ και Χάρκοβο σύμφωνα με τις αρχές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Κιέβου με drones

Μαζική επίθεση με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους πλήττει την περιφέρεια του Κιέβου, με τουλάχιστον έναν νεκρό. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.