ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Brazilia-Fotovoltaika
Φωτο: EDP

EDPR: Αύξηση 2% των καθαρών κερδών το 2022, έφτασαν τα 671 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διεύρυνε την παρουσία της στην Ευρώπη με την εξαγορά της εταιρείας ηλιακής ενέργειας Kronos, ενώ επέκτεινε τα περιουσιακά της στοιχεία σε οκτώ αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η EDP Renewables (EDPR), ολοκλήρωσε το 2022 με αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 2% φθάνοντας τα 671 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να σημειώνει πως η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 10% και η στρατηγική εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων (asset rotation) συνέβαλαν στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων, παρά το υψηλότερο χρηματοοικονομικό και λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με το 2021, με μεγαλύτερες πιέσεις ως προς το δανειακό κόστος και υψηλότερα έξοδα με προμηθευτές και υπηρεσίες.

Η πώληση πέντε χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - στην Ισπανία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ - απέφερε κέρδη ύψους 424 εκατ. ευρώ. Το EBITDA της EDPR αυξήθηκε κατά 23% σε 2.157 εκατ. ευρώ (+40% εξαιρουμένων των εναλλαγών περιουσιακών στοιχείων), με σημαντική συμβολή από την ευρωπαϊκή αγορά (+51% σε ετήσια βάση), τη Βραζιλία (+31% σε ετήσια βάση) και τη Βόρεια Αμερική (14% σε ετήσια βάση). Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ (+35% σε ετήσια βάση), με το 99,5% του ποσού να ευθυγραμμίζεται με τον Κανονισμό Ταξινόμησης της ΕΕ, το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης για τις βιώσιμες δραστηριότητες.

Κατά το 2022 η EDPR διεύρυνε καθοριστικά την παγκόσμια παρουσία της με την ενσωμάτωση της Sunseap και επέκτεινε τα περιουσιακά της στοιχεία σε οκτώ αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού. Η εταιρεία αύξησε, επίσης, την παρουσία της στην Ευρώπη με την εξαγορά της εταιρείας ηλιακής ενέργειας Kronos και συνέχισε να αναπτύσσει σημαντικά έργα σε πολλές χώρες.

Η EDPR σχεδόν διπλασίασε τις ακαθάριστες επενδύσεις της σε 5,1 δισ. ευρώ, με επιπλέον 2,1 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2022 και 4,0 GW υπό κατασκευή, υπερδιπλασιάζοντας τα επίπεδα στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Το χρέος της EDP Renewables αυξήθηκε σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2022, μετά την αύξηση των επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία - Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ασία, Ειρηνικός και Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, σε σύγκριση με τη κατάσταση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, το χρέος έχει μειωθεί κατά 0,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μέρισμα του 2022, η EDPR θα προτείνει στους μετόχους της ένα ευέλικτο πρόγραμμα - Scrip Dividend - το οποίο θα αυξήσει τον δείκτη πληρωμών της EDPR, παρέχοντας στους μετόχους μια πιο ελκυστική και ανταγωνιστική αμοιβή. Η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Germany-Electric Cars
ΔΙΕΘΝΗ

Λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δίνει η ηλιακή ενέργεια

Οι ειδικοί τονίζουν τις σημαντικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπου χάρη στα ηλιακά πάνελ που θα υπάρχουν στην οροφή του αυτοκινήτου, θα επιτρέπεται η πλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκαταλείπει τον άνθρακα η Αυστραλία και στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές

Η Αυστραλία είναι εδώ και πολύ καιρό μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγούς άνθρακα παγκοσμίως και πολλές κυβερνήσεις αντιστέκονταν στις πιέσεις να περιοριστεί η δραστηριότητα του άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες για την δημιουργία νέων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη διαδικασία αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρών καυσίμων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν καθορίζει κανόνες για τη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές

Τα κόστη παραγωγής του υδρογόνου έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά το ήμισυ το 2030 σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Συμφωνία με EDPR για αγορά ενέργειας ισχύος 78 MW από αιολικά

Η Mytilineos κάνει το πρώτο της βήμα για την ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου εφοδιασμού περισσότερων από 2GW, ενώ η EDP Renewables προχώρησε στην πρώτη μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα.