ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επενδύει 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα η πορτογαλική EDP Renewables

Με δεδομένους τους φιλόδοξους στόχους της χώρας για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η πορτογαλική εταιρεία σχεδιάζει να αυξάνει τη δυναμικότητά της κατά 100-150 MW ετησίως.

Με τις «πράσινες» μηχανές στο φουλ, ενδυναμώνει την παρουσία της στην Ελλάδα η πορτογαλική EDP Renewables που έχει παρουσία σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο υλοποιεί στην Ελλάδα ένα πλάνο επενδύσεων που θα φτάσει και τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2025, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητάς της στα 500-600 ΜW έως τα μέσα της δεκαετίας.

Η εταιρεία, που πρόσφατα εγκαινίασε το πρώτο της έργο στην Ελλάδα, ένα αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ 45MW στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στη Μαλεσίνα, έκανε την είσοδό της στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι του 2018 κερδίζοντας την πρώτη δημοπρασία και αριθμούσε τότε μόλις δύο υπαλλήλους στη χώρα. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει ανέβει στους 29, ενώ ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλους εγχώριους παίκτες όπως η ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ και η Τέρνα. Μέσω των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχε από τότε, έχει εξασφαλίσει πέντε αιολικά πάρκα ισχύος 155 MW με σταθερή τιμή πώλησης για 20 χρόνια.

Με δεδομένους τους φιλόδοξους στόχους της χώρας για αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, - τους τρίτους πιο φιλόδοξους πιο ποσοστιαίους στόχους αύξησης των ΑΠΕ στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και τη Δανία, η EDP Renewables κρίνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά ως ύψιστης σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό προχωράει και στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξής της στη χώρα με επενδύσεις για την αύξηση της δυναμικότητάς της κατά 100-150 MW ετησίως τόσο σε αιολικά, όσο και σε φωτοβολταϊκά έργα.

Όπως σημείωσε χθες ο γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος, Damian Rodriguez Prado, οι στόχοι αυτοί που έχει θέσει η εταιρεία είναι υλοποιήσιμοι, ενώ στον σχεδιασμό τους η ανάπτυξη της εταιρείας στη χώρα γίνεται και θα γίνεται οργανικά και όχι μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών, αν και, όπως είπε, πάντα εξετάζεται η αγορά για πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τα έργα σε εξέλιξη, η εταιρεία αναζητά νέες ευκαιρίες για έργα σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση δίνοντας ειδικό βάρος στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον κ. Rodriguez, η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις καθώς έχει θέσει υψηλούς στόχους για την αύξηση των ΑΠΕ όπως ορίζονται από το ΕΣΕΚ ενώ παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες σε επενδύσεις σε όλους τους τομείς των ΑΠΕ. Παράλληλα, όπως είπε, η Πολιτεία έχει εφαρμόσει τα περασμένα χρόνια, τη διετία 2018-2020 μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική για τον κλάδο των ανανεώσιμων μέσω των δημοπρασιών, η οποία παρείχε ορατότητα στους επενδυτές, ενώ το νέο πλαίσιο προβλέπει τουλάχιστον επιπλέον 3GW. 

Ωστόσο, η εταιρεία εντοπίζει τέσσερις άξονες βελτιώσεων της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους:

  1. Ισχυρό και διαφοροποιημένο πλαίσιο δημοπρασιών: Όπως σημειώνει η EDP Renewables, το πλαίσιο για νέες δημοπρασίες ΑΠΕ υποδεικνύει επιπλέον 3GW τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να παρέχεται στους επενδυτές και στους κατασκευαστές η απαραίτητη ορατότητα. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η διαφοροποίηση των τεχνολογιών (αιολικών – φωτοβολταικών) κατά στις δημοπρασίες ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα.
  2. Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών: Όπως σημειώνεται, οι αλλαγές που προωθεί η Πολιτεία για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών αποσκοπούν στην μείωση του χρόνου αλλά και της γραφειοκρατίας, στη διασφάλιση της διασύνδεσης αλλά και στην προστασία από τις «απρόβλεπτες και υπερβολικές προσφυγές». Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει πως, με βάση την εμπειρία της από άλλες αγορές που προσπάθησαν να ενισχύσουν τις ΑΠΕ απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας τα προαπαιτούμενα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τελικά το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει ο δρόμος σε κερδοσκόπους θέτοντας σε κίνδυνο τις σοβαρές και μεθοδικές προσεγγίσεις.
  3.  Προοπτική ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών: Θα χρειαστεί κρατική υποστήριξη για τον καθορισμό των στόχων για την υπεράκτια αιολική παραγωγή ενέργειας, την εφαρμογή ενός βραχυπρόθεσμου οδικού χάρτη, την ανάπτυξη του μηχανισμού υποστήριξης/ανταγωνιστικών δημοπρασιών και τελικά τον καθορισμό των διοικητικών διαδικασιών
  4. Πρόσβαση στην αγορά των διμερών συμβολαίων: Ως συμπλήρωμα των δημοπρασιών, θα πρέπει να υπάρξει το απαραίτητο πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς των διμερών συμβολαίων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελική διαπραγμάτευση για στρατηγικό επενδυτή στην Enel Green Power

Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές δραστηριότητες του ιταλικού ενεργειακού ομίλου περισσότερες από δέκα εταιρείες, ενώ ήδη έχει επιλεγεί ο επικρατέστερος υποψήφιος και οι συζητήσεις ολοκληρώνονται σύντομα.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Συμφωνία με EDPR για αγορά ενέργειας ισχύος 78 MW από αιολικά

Η Mytilineos κάνει το πρώτο της βήμα για την ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου εφοδιασμού περισσότερων από 2GW, ενώ η EDP Renewables προχώρησε στην πρώτη μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Mytilineos

Η κίνηση αναμένεται να γίνει τους επόμενος 12 - 18 μήνες λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.