ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην περικοπή ακόμα 10.000 θέσεων εργασίας προχωράει η Meta

Οι απολύσεις της Meta έρχονται στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, μιας από τις πιο γνωστές τράπεζες στον κλάδο της τεχνολογίας και έρχονται να προστεθούν στις 11.000 απολύσεις που είχαν εξαγγελθεί τον Νοέμβριο.

Στην απόλυση επιπλέον 10.000 υπαλλήλων μέσα από πολλαπλούς γύρους περικοπών θα προχωρήσει η Meta τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα κλείνει και 5.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας που είχε, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Οι περικοπές αυτές έρχονται μόλις τέσσερις μήνες μετά την απόλυση 11.000 εργαζομένων από την εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού Μαρκ Ζούκερμπεργκ προειδοποίησε ότι η οικονομική αστάθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια.  «Εδώ είναι το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να περιμένετε: μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι ηγέτες των οργανισμών θα ανακοινώσουν σχέδια αναδιάρθρωσης που θα επικεντρωθούν στην ισοπέδωση των οργανισμών μας, την ακύρωση έργων χαμηλότερης προτεραιότητας και τη μείωση των ποσοστών πρόσληψης», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ σε ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους, το οποίο αναρτήθηκε επίσης στο blog της Meta.

Το πρώτο κύμα απολύσεων θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και θα επηρεάσει το πρόγραμμα προσλήψεων της Meta, ενώ θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα για ρόλους τεχνολογίας τον Απρίλιο και ένα τρίτο που θα επικεντρωθεί σε επιχειρηματικούς ρόλους τον Μάιο. «Η ελπίδα μου είναι να γίνουν αυτές οι αλλαγές στο όργανο το συντομότερο δυνατό μέσα στο έτος, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας και να επικεντρωθούμε στο κρίσιμο έργο που έχουμε μπροστά μας», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ σε υπόμνημα προς τους υπαλλήλους που αναρτήθηκε επίσης στη σελίδα του στο Facebook.

Η Meta αναμένει μειωμένες συνολικές δαπάνες το 2023, που κυμαίνονται από 86 έως 92 δισ. δολάρια, με τον Ζούκερμπεργκ να έχει χαρακτηρίσει το 2023 ως το έτος αποτελεσματικότητας της εταιρείας, κατά το οποίο η εταιρεία στοχεύει να γίνει «ένας ισχυρότερος και πιο ευέλικτος οργανισμός».

Επισήμανε ότι «είμαστε μια τεχνολογική εταιρεία και το τελικό μας αποτέλεσμα είναι αυτό που φτιάχνουμε για τους ανθρώπους». Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η εταιρεία θα αυξήσει επίσης τον αριθμό των άμεσων αναφορών που έχει κάθε διευθυντής. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να «ισοπεδώσει τη δομή της εταιρείας και να αφαιρέσει ορισμένα επίπεδα μεσαίας διοίκησης για να λαμβάνει αποφάσεις ταχύτερα». Όπως υπογράμμισε «ένας πιο λιτός οργανισμός θα εκτελεί τις υψηλότερες προτεραιότητές του ταχύτερα».

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε στους αναλυτές τον Φεβρουάριο ότι η Meta σχεδιάζει «την περικοπή έργων που δεν αποδίδουν ή μπορεί να μην είναι πλέον ζωτικής σημασίας». Παρόλα αυτά, η Meta συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που απαιτούνται για την οικοδόμηση του ψηφιακού σύμπαντος που ονομάστηκε metaverse. Το τμήμα Reality Labs της εταιρείας που είναι επιφορτισμένο με τη δημιουργία του metaverse έχασε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε έσοδα 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τη μείωση των εσόδων και τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, η Meta εξακολουθεί να ποντάρει πολλά στο μέλλον. Εκτός από το λανσάρισμα ενός νέου ακουστικού Quest 3 για αργότερα φέτος, η Meta επιδιώκει να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές της Big Tech δημιουργώντας ομάδες που στοχεύουν στη δημιουργία εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και στις «προσωπικότητες» της AI. Σχεδιάζει επίσης μια πληθώρα συσκευών υλικού AR και VR τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ζευγαριού γυαλιών AR το 2027.

Άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Google και η Microsoft, ανακοίνωσαν απολύσεις που αφορούσαν συνολικά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους νωρίτερα φέτος, ενώ οι Spotify, Vimeo και DoorDash προχώρησαν επίσης σε πρόσφατες περικοπές θέσεων εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε απολύσεις 6.650 εργαζομένων σε όλο τον κόσμο προχωράει η Dell

Πολλές εταιρείες των τομέων της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών, ανάμεσα sτους γίγαντες του κλάδου όπως οι Amazon, Meta Microsoft και Alphabet ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα δεκάδες χιλιάδες απολύσει εργαζομένων.
facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Απολύονται 11.000 υπάλληλοι της Meta: «Έκανα λάθος», λέει ο Ζούκερμπεγκ

Οι μαζικές απολύσεις θα συρρικνώσουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που διαχειρίζεται το Facebook και έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τους επενδυτές στο χρηματιστήριο. Αυτοκριτική από τον ιδρυτή, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Ο όμιλος Meta ετοιμάζεται για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, πρόκειται για το σχέδιο απολύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο, αφού η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, αλλά και του προσωπικού, των επιχειρήσεων του τομέα.
facebook
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πτώση εσόδων και κερδοφορίας για το Facebook στο τρίτο τρίμηνο

Η μητρική Meta είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 20% στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο οι ενεργοί χρήστες του Facebook αυξήθηκαν κατά 2% έναντι του περυσινού τριμήνου, ενώ περίπου ο μισός πλανήτης είναι χρήστης μιας πλατφόρμας της.