ΓΔ: 2099.93 0.61% Τζίρος: 146.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:39
Φώτο: Shutterstock

Λιβύη: Σφοδρές μάχες μαίνονται δυτικά της Σύρτης

Αυξάνεται η ένταση των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και των δυνάμεων του Χάφταρ για τον έλεγχο της Σύρτης.

Ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σήμερα εναντίον οδικής αρτηρίας δυτικά της Σύρτης, μία ημέρα αφού εννέα άνδρες σκοτώθηκαν σε επιδρομή των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ έθεσε υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στις μεσογειακές ακτές της Λιβύης, σε μια γρήγορη προέλασή του τη Δευτέρα και τώρα προσπαθεί να εδραιωθεί στην περιοχή.

Από τον Απρίλιο του 2019 ο ΛΕΣ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, περίπου 370 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σύρτης, και εμπλέκεται σε σφοδρές μάχες με τον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη Σύρτη προκειμένου να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος.

Οι δυνάμεις του, που προέρχονται κυρίως από τη Μιζουράτα, 190 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, έλεγχαν τη Σύρτη από το τέλος του 2016 αφού εκδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος.

Χθες Τρίτη το βράδυ συγκρούσεις ξέσπασαν στον δρόμο που οδηγεί από τη Σύρτη στη Μιζουράτα και πηγές του κυβερνητικού στρατού ανακοίνωσαν ότι εννέα άνδρες του σκοτώθηκαν το βράδυ από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σήμερα ο στρατός απάντησε με πλήγματα κοντά στο σημείο ελέγχου Αμπού Γκράιν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012 από τη Λιβύη· αποφυλακίστηκε πρόωρα, αλλά πρέπει να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 16 Μαρτίου η έφεση Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση λιβυκής χρηματοδότησης της καμπάνιας του το 2007 θα εξεταστεί από τον Μάρτιο. Ο πρώην πρόεδρος, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια, επιμένει στην αθωότητά του.
Διασώστες στη Καλαμάτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο ανοιχτά Λιβύης: 42 μετανάστες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί

Σαράντα δύο μετανάστες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί μετά από ναυάγιο φουσκωτού στις 3 Νοεμβρίου ανοιχτά της Λιβύης. Επτά άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Ζουγουάρα με 49 άτομα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πιέσεις στη Λιβύη για κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών

Πολλές χώρες ζήτησαν από τη Λιβύη να κλείσει τα κέντρα κράτησης προσφύγων, όπου σύμφωνα με ΜΚΟ, γίνονται βασανιστήρια και δολοφονίες. Εκφράστηκαν ανησυχίες σε σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενεύη για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών.