ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mask-tesla
Φώτο: Shutterstock

Ο ΠOY κατηγορεί τον Έλον Μασκ για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ο δισεκατομμυριούχος κάλεσε τις χώρες «να μην εκχωρήσουν εξουσία» στον ΠΟΥ με αφορμή το προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγόρησε τον Έλον Μασκ, χωρίς να τον κατονομάσει, για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» αφού ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με ανάρτησή του στο Twitter, κάλεσε τις χώρες «να μην εκχωρήσουν εξουσία» στον Οργανισμό με αφορμή το προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

«Οι χώρες δεν πρέπει να εκχωρούν εξουσία στον ΠΟΥ», έγραψε ο Μασκ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter έχει περισσότερους από 132 εκατομμύρια ακόλουθους, ως απάντηση σε ένα βίντεο του δεξιού γερουσιαστή της Αυστραλίας Μάλκομ Ρόμπερτς που επικρίνει τον οργανισμό.

«Οι χώρες δεν εκχωρούν την κυριαρχία τους στον @WHO», έγραψε σε απάντηση ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Twitter. «Η συμφωνία #PandemicAccord δεν θα το αλλάξει αυτό. Η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να προφυλαχθούν καλύτερα από τις πανδημίες», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστά σχόλια στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ αργότερα την Πέμπτη, ο Tedros δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία για την πανδημία θα δει τις χώρες να παραχωρούν εξουσίες στον ΠΟΥ είναι «απλά ψευδής" και "fake news"».

«Εάν κάποιος πολιτικός ή επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε άλλος έχει μπερδευτεί σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι η συμφωνία για την πανδημία, θα ήμασταν περισσότερο από ευτυχείς να το συζητήσουμε και να το εξηγήσουμε», δήλωσε ο Τέντρος, σε μια προφανή αναφορά στα σχόλια του Μασκ.

Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το COVID-19 πριν από τρία και πλέον χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραπονεθεί για μια "infodemic" παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης γύρω από την πανδημία.

Κατά καιρούς ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει γίνει ο άμεσος στόχος τέτοιων επιθέσεων, με ορισμένους σχολιαστές να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να αποσπάσει την πολιτική υγείας από τις κυβερνήσεις, ιδίως από τότε που ξεκίνησαν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για μια νέα συνθήκη για την αποφυγή και την αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών πανδημίας.

Ο ΠΟΥ αποτελείται από 194 κράτη μέλη, τα οποία λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές και τους προϋπολογισμούς του στον τομέα της υγείας μέσω μιας ετήσιας συνέλευσης στην οποία συμμετέχουν οι κυβερνήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κίνα ο Έλον Μάσκ για τα επόμενης γενιάς οχήματα της Tesla

Ο δισεκατομμυριούχος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη εδώ και πάνω από τρία χρόνια στην Κίνα, η οποία είναι μια χώρα στρατηγικής σημασίας για την Tesla καθώς είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως ηλεκτρικών οχημάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Πίεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τις υγειονομικές κρίσεις

Από τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο με τις χρηματοδοτικές του ανάγκες να αυξάνονται και να απαιτείται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.