ΓΔ: 1415.89 -1.57% Τζίρος: 50.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η έκρηξη του πληθωρισμού φέρνει τον εφιάλτη της φτώχειας στην Αργεντινή

Το 2023 άρχισε με άσχημους οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ξεπερνώντας το 100% υποσκάπτοντας την ανάπτυξη που σημειώθηκε μετά την πανδημία.

Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022, χρονιά πληθωρισμού-ρεκόρ, μάστιζε το 39,2% του πληθυσμού, με άλλα λόγια πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους, στα τέλη της χρονιάς.

Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση, (+2,7%), σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο (36,5%). Φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).

Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), κατέγραψε οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.

Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δυο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωσή της στα τέλη του 2020 (42%), που είχε αποδοθεί κυρίως στην πανδημία και τα lockdowns, που είχαν στερήσει το βιός κυρίως των αναρίθμητων εργαζόμενων στον ανεπίσημο τομέα.

Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση, όπως και σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).

Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022, απογειώθηκε, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να τον ελέγξει, για να φθάσει το 94,8%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη, παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.

Το 2023 άρχισε με άσχημους οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (+13,1% σε δυο μήνες): ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, η ύφεση απειλεί με νέες ταραχές

Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες ο δείκτης τιμών σε μηνιαία βάση έπεσε κάτω από το όριο του 10% καθώς διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο. Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή φθάνει στο 109%

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε τον Απρίλιο πληθωρισμό 8,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερο από τις προβλέψεις για 7,5%, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον στο 108,8% σε ετήσια βάση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία 11 χωρών της Ν. Αμερικής απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

Βραζιλία, Αργεντινή Μεξικό και Χιλή μεταξύ των χωρών που συμμαχούν ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο τροφίμων, των βασικών προϊόντων και των ενδιάμεσων αγαθών, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.