ΓΔ: 2099.93 0.61% Τζίρος: 146.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:39
Σημαία της Λιβύης
Αντικυβερνητική διαμαρτυρία στη Λιβύη κατά του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα

Αύριο θα αποφασίσει ο Χαφτάρ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν με τους Λίβυους εκπρόσωπους το κείμενο της συμφωνίας για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης και ο στρατός του Χαφτάρ δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον Σάρατζ

Οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Οι Λίβυοι θα κληθούν στη σύνοδο του Βερολίνου, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Οι εκπρόσωποι της Λιβύης θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη λιβυκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι Λίβυοι θα εκπροσωπηθούν στο Βερολίνο επειδή είναι αδύνατον να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης χωρίς μια συνολική προσέγγιση», είπε ο Κόντε, σημειώνοντας ότι η Ρώμη ανέκαθεν ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές.

Ο Κόντε χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν η Ρωσία και η Τουρκία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Υπογράμμισε όμως ότι «δεν μπορεί να διατηρηθεί η εκεχειρία χωρίς επιπρόσθετες, διεθνείς προσπάθειες ευρείας κλίμακας».

Στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας αυτής της συνόδου στο Βερολίνο δεν είχαν εμπλακεί καθόλου οι Λίβυοι, γεγονός που είχε επικριθεί από την Ιταλία και τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ενημέρωσε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τυνησία ότι θα προσκληθούν στο Βερολίνο και οι ηγέτες των γειτονικών χωρών της Λιβύης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του το 2012 από τη Λιβύη· αποφυλακίστηκε πρόωρα, αλλά πρέπει να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 16 Μαρτίου η έφεση Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση λιβυκής χρηματοδότησης της καμπάνιας του το 2007 θα εξεταστεί από τον Μάρτιο. Ο πρώην πρόεδρος, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια, επιμένει στην αθωότητά του.
Διασώστες στη Καλαμάτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο ανοιχτά Λιβύης: 42 μετανάστες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί

Σαράντα δύο μετανάστες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί μετά από ναυάγιο φουσκωτού στις 3 Νοεμβρίου ανοιχτά της Λιβύης. Επτά άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Ζουγουάρα με 49 άτομα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πιέσεις στη Λιβύη για κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών

Πολλές χώρες ζήτησαν από τη Λιβύη να κλείσει τα κέντρα κράτησης προσφύγων, όπου σύμφωνα με ΜΚΟ, γίνονται βασανιστήρια και δολοφονίες. Εκφράστηκαν ανησυχίες σε σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενεύη για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών.