ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Ελπίδες ότι θα παραταθεί η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θα λήξει, εκτός κι αν η Μόσχα εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι τα αιτήματά της θα ικανοποιηθούν έως την προθεσμία της 18ης Μαΐου.

Οι πλευρές που συμμετέχουν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά πλησιάζουν σε συμφωνία για παράτασή της ύστερα από δύο ημέρες συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο να συνεχίσει να εφαρμόζεται πέραν της 18ης Μαΐου καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί σειρά αιτημάτων για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Όταν άρχισε ο πόλεμος, η Ρωσία επέβαλε αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για μήνες, αποτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες για ξέσπασμα λιμού τόσο στην ίδια την Ουκρανία όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο: σε αυτές αναλογούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που διατίθενται σε παγκόσμια κλίμακα προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη.

Το καλοκαίρι του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν και πέτυχαν την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών και τη σύναψη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, που επέτρεψε να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή μέσω τριών λιμανιών· η Τουρκία διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο. Η εφαρμογή της θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της εκδήλωσης ανθρωπιστικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες και για να ελέγχονται οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε για δεύτερη φορά τη 19η Μαρτίου.

Επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Αν δεν αρθούν τα εμπόδια που καταγγέλλει η Ρωσία, θα εκπνεύσει τη 18η Μαΐου. Η Μόσχα επιμένει να προσάπτει στη Δύση πως δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η αβεβαιότητα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών εκτοξεύει τις τιμές

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία λήγει σε έναν μήνα και ο ΟΗΕ καλεί να υπάρξει παράταση της συμφωνίας ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Είμαστε με την πλευρά της ειρήνης και της συνεργασίας

Σημείωσε, επίσης, ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που βρίσκεται μακριά από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Βρίσκεται στη γεωγραφία όπου οι συγκρούσεις, οι πολιτικές κρίσεις και οι διαμάχες στον κόσμο είναι οι πιο έντονες».
ΔΙΕΘΝΗ

Πετάει το μπαλάκι στη Δύση ο Ερντογάν για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως αν η Δύση τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα μπορεί να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Ρωσίας να μην παραταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.