ΓΔ: 858.56 0.86% Τζίρος: 56.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:27:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με το βλέμμα στα επιτόκια ο Τραμπ διορίζει συμμάχους στη Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την διαδικασία για διορισμό δυο συμμάχων του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed που κατηγορεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια πως δεν μειώνει τα επιτόκια περισσότερο.

Με το βλέμμα στον... Νοέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις διαδικασίες για τον διορισμό δυο συμμάχων του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ). Για να αναλάβουν τις θέσεις τους στο συμβούλιο της Fed ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση της Γερουσίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει επιτεθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της θητείας του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed καθώς θεωρεί οτι δεν έχει μειώσει τα επιτόκια όσο θα έπρεπε για να ενισχυθεί η οικονομία, ανακοίνωσε μέσω του αγαπημένου του Twitter, την πρόθεση του να ονομάσει την Τζούντι Σέλτον και τον Κρίστοφερ Γουόλερ στο συμβούλιο των κυβερνητών της Fed, για να εκδοθεί πιο επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χθες Πέμπτη.

Μπορεί η εκλογή τους να δείχνει τυπική καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, όμως οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι που πρότεινε ο Τραμπ είχαν τόσο οφθαλμοφανή έλλειψη των τυπικών προσόντων που ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είχαν καταστήσει σαφές πως η έγκριση των διορισμών τους αποκλειόταν.

Τα δύο πρόσωπα που έχρισε υποψήφια ο Τραμπ χθες πάντως είναι αμφότερα οικονομολόγοι. Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, 61 ετών, έχει διδάξει στο καθολικό πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και είναι επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών ερευνών της τοπικής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις από το 2009. Είναι ειδικός στη νομισματική θεωρία και στα μακροοικονομικά. Ενώ η Τζούντι Σέλτον είναι επίσης οικονομολόγος, σύμβουλος του Τραμπ ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2016. Τάσσεται σθεναρά υπέρ της μείωσης των επιτοκίων — έχει προτείνει τον μηδενισμό τους για ένα ως δύο χρόνια — και δεν διστάζει να εκφράζει τις απόψεις της μέσω Twitter (@judyshel), όπως ακριβώς και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Επέκρινε με σφοδρότητα τη Fed για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ύφεση και την κρίση του 2008 σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η εφημερίδα The Wall Street Journal τον Απρίλιο, ενώ δεν κρύβει πως θα ήθελε την επιστροφή, «αναβαθμισμένου», του λεγόμενου χρυσού κανόνα, της ιδέας πως κάθε νόμισμα πρέπει να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού.

Θεωρητικά η μέθοδος αυτή εγγυάται τη νομισματική σταθερότητα και, σύμφωνα με τη Σέλτον τουλάχιστον, εμποδίζει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να χειραγωγούν τα νομίσματά τους ώστε να αποκτούν αθέμιτα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αλλά η επιστροφή αυτού του κανόνα θεωρείται άτοπη από τους περισσότερους σύγχρονους οικονομολόγους. Στις ΗΠΑ, η σύνδεση του δολαρίου με τον χρυσό πέρασε στην ιστορία ήδη το 1971, επί των ημερών του Ρίτσαρντ Νίξον στην προεδρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν διστάζει να εκφράζεται ανοικτά με περιφρόνηση για τον πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, τον Τζερόμ Πάουελ, που πάντως πρότεινε ο ίδιος, αν και οι επιθέσεις του εναντίον του τους τελευταίους μήνες γίνονται αρκετά πιο αραιά και είναι αισθητά πιο αμβλυμένες. Η Fed υποτριπλασίασε τα επιτόκιά της το 2019, πράγμα το οποίο είχε απαιτήσει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες ήταν οι ανησυχίες της Fed για την οικονομία μετά την εκλογή Τραμπ

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων της Fed, υπήρχε έντονος προβληματισμός από τους αξιωματούχους για τις προκλήσεις που μπορεί να υπήρχαν για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
ΔΙΕΘΝΗ

«Οδηγία» Τραμπ στη Fed για μέγαλη μείωση επιτοκίου

Για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται μέσω Twitter στον επικεφαλή της Fed Τζερόμ Πάουελ και καλεί για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που βάζει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερουσία «ανέκρινε» τους δύο υποψηφίους που πρότεινε ο Τραμπ για το συμβούλιο της Fed

Οι οικονομολόγοι Τζούντι Σέλτον και Κρίστοφερ Γουόλερ προτάθηκαν τον Ιανουάριο από τον Τραμπ για κυβερνήτες της Fed. Όμως η έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία δεν είναι αυτονόητη. Και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.