ΓΔ: 2512.59 1.26% Τζίρος: 163.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:01:36
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο

Η γερουσία υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Μ. Σαλβίνι, για στέρηση ελευθερίας σε πρόσφυγες

Η τελική απόφαση για το αν ο επικεφαλής της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει δικαστεί, θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, πιθανώς στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής γερουσίας εκφράσθηκε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, για στέρηση της ατομικής ελευθερίας σε 130 μετανάστες και πρόσφυγες που μετέβαιναν στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι, τον περασμένο Ιούλιο.

Υπέρ της παραπομπής, ψήφισαν τα μέλη της Λέγκα, διότι ο Σαλβίνι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δικαστεί. Οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς δεν μετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ τα μέλη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, εκφράσθηκαν αρνητικά.

Η τελική απόφαση για το αν ο επικεφαλής της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει δικαστεί, θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, πιθανώς στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να μην δώσει το «παρών» στην σημερινή συνεδρίαση, διότι θεωρεί ότι ο Σαλβίνι θέλει να εκμεταλλευθεί τυχόν παραπομπή του σε δίκη, για να παρουσιαστεί ως «θύμα πολιτικής σκευωρίας», στην ιταλική κοινή γνώμη. Ιδίως ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια και στην Καλαβρία, στις 26 Ιανουαρίου.

Ο γραμματέας της Λέγκα, από την μεριά του, επιμένει ότι «θέλησε μόνον να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ιταλίας» και ότι «η απόφαση να καθυστερήσει η αποβίβαση των μεταναστών, είχε ληφθεί από όλη την πρώτη κυβέρνηση Κόντε, την οποία στήριζαν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια». Κάλεσε, δε, τους δικαστικούς, «να πάψουν να ασχολούνται με τον ίδιο, και να τιμωρούν, όπως πρέπει, βιαστές και μαφιόζους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή συνεδρίαση Βουλής και Ιταλικής Γερουσίας για Τουρκία – Μπακογιάννη: Δεν αγνοούμε τις εξελίξεις

Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό τους ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο, κατά τη συνάντηση επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας τους στις σύγχρονες προκλήσεις.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πέντε θάνατοι από καύσωνα σε 24 ώρες

Πέντε θύματα άφησε στην Ιταλία το νέο κύμα καύσωνα, με 25 πόλεις σε ύψιστο συναγερμό. Από αύριο αναμένονται ισχυρές βροχές στα βόρεια. Μουσεία, γυμναστήρια και πολιτιστικά κέντρα λειτουργούν δωρεάν ως καταφύγια δροσιάς.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Δεν έχω αντιαμερικανική στάση ούτε ήμουν υποταγμένη»

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως δεν είναι αντιαμερικανίδα, ούτε υπήρξε ποτέ υποταγμένη, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας της Δύσης. Σχολιάζοντας δηλώσεις του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ανάγκη σαφούς ενημέρωσης και προσοχής.
Ελικόπτερο διάσωσης Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Αγνοείται στη λίμνη Βίκο ο σύζυγος υπουργού

Ο σύζυγος της Ιταλίδας υπουργού Οικογένειας, Λουίτζι Καβαλάρι, αγνοείται στη λίμνη Βίκο, 80 χλμ. από τη Ρώμη, αφού έπεσε από βάρκα όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς βρέθηκε στο νερό.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Η ιταλική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των ΗΠΑ, και υπογραμμίζει τη σημασία της εκεχειρίας και της διαρκούς ειρήνης. Η Ιταλία δηλώνει πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο Αούν επικροτεί τις γαλλοϊταλικές προσπάθειες για νέο συνασπισμό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, χαιρέτισε τις προσπάθειες Γαλλίας και Ιταλίας για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού που θα αντικαταστήσει τη δύναμη του ΟΗΕ, η οποία λήγει το 2026, τονίζοντας τη στήριξη στη σταθερότητα της χώρας.