ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
Πηγή: Shutterstock

Βρετανία: Παροχή άνω των 100 νέων αδειών για εξόρυξη πετρελαίου - Φ. Αερίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων συγκροτημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία.

Η βρετανική κυβέρνηση θα χορηγήσει περισσότερες από 100 νέες άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς περίπου το ένα τέταρτο της ενεργειακής ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθεί να καλύπτεται από το πετρέλαιο και το αέριο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επιτύχει το στόχο των μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.

Ο Σούνακ δήλωσε πως οι νέες άδειες θα στηρίξουν την εγχώρια προσφορά, θα μειώσουν την εξάρτηση από εχθρικά κράτη, θα αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης στον τομέα και θα μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, σε σύγκριση με την εναλλακτική επιλογή της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων συγκροτημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη διαφορά ανάμεσα στους Συντηρητικούς του Σούνακ και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά. Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν τη χορήγηση νέων αδειών για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Με την ανακοίνωση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση εκτίθεται επίσης σε σφοδρές επικρίσεις από την πλευρά οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες αμφισβητούν κατά πόσον εννοεί στα σοβαρά τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία χορήγησε άδεια σε αμφιλεγόμενο κοίτασμα στη Βόρεια Θάλασσα

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην ανακοίνωση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για το πετρέλαιο και το αέριο ότι έδωσε το πράσινο φως λαμβάνοντας υπόψη τη κλιματική πολιτική της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 96% των παραγωγών πετρελαίου και αερίου επενδύει σε κοιτάσματα

Οι επενδυτικές δαπάνες του τομέα για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου «αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον» από το 2021. Οι εταιρείες που μελετήθηκαν δαπάνησαν συνολικά 170,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κατάρ προειδοποιεί την Ευρώπη για ελλείψεις σε πετρέλαιο και αέριο

Αν η οικονομία αρχίσει να υπερθερμαίνεται το 2024 εξαιτίας ενός φυσιολογικού χειμώνα, θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας του Κατάρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Έσοδα ρεκόρ 131 δισ. ευρώ για τη Νορβηγία από πετρέλαιο και αέριο

Εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών προμηθειών και της αύξησης των εξαγωγών της, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών.