ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε νέο ιστορικό υψηλό η ζήτηση πετρελαίου καθώς ανακάμπτει η οικονομία

Στα 102,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 με την Κίνα να εκπροσωπεί πάνω από το 70% της αύξησης που έχει σημειωθεί.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA, ΔΟΕ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023, η οποία οδεύει προς «το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ» και προβλέπεται να φθάσει τα 102,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήδη «κατέγραψε ρεκόρ 103 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Ιούνιο ενώ τον Αύγουστο ενδέχεται να υπάρξει νέα κορύφωση», υπογραμμίζει ο οργανισμός που έχει την έδρα του στο Παρίσι.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φθάνει σε ύψη ρεκόρ, ενισχυμένη από τα θερινά αεροπορικά ταξίδια, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικού και την κάθετη άνοδο της κινεζικής πετροχημικής δραστηριότητας», εξηγεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στο σύνολο της χρονιάς, «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα» σε σχέση με το 2022 «για να φθάσει τα 102,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της αύξησης», διευκρινίζει ο οργανισμός.

Πρόκειται για «το υψηλότερο επίπεδό της που έχει ποτέ καταγραφεί», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προέβλεπε ήδη το Φεβρουάριο ρεκόρ 101,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα για την τρέχουσα χρονιά, μετά τα 99,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 και τα 97,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.

Αυτή η δίψα για πετρέλαιο έρχεται σ' ένα πλαίσιο εντάσεων στις αγορές, καθώς «η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 910.000 βαρέλια την ημέρα για να φθάσει τα 100,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μια ισχυρή μείωση της σαουδαραβικής παραγωγής τον Ιούλιο προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα στα 50,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ οι όγκοι του πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+ αυξήθηκαν κατά 310.000 βαρέλια την ημέρα για να φθάσουν τα 50,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα», αναφέρει ο οργανισμός.

Καθώς ο κόσμος καλείται να μειώσει την κατανάλωση των βλαβερών για το κλίμα ορυκτών καυσίμων ώστε να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι το 2024 θα επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

«Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίζεται και η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, η αύξηση θα επιβραδυνθεί το 2024 στο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα», προβλέπει ο οργανισμός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Xrimatistirio
ΔΙΕΘΝΗ

Καμία ανησυχία για αύξηση των τιμών ενέργειας λόγω της κρίσης στη Γάζα

Οι διεθνείς αγορές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκλεισε το ενεργειακό deal ύψους 10 δισ. της TotalEnergies με το Ιράκ

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 αφορά την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο είχε ανασταλεί μετά από διαφωνίες σχετικά με τους όρους της σύμβασης.
Total Petroleum-France-Fire
ΔΙΕΘΝΗ

Η TotalEnergies πέτυχε κέρδη - ρεκόρ 20,5 δισ. δολάρια για το 2022

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.