ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
G20
Οι σημαίες των χωρών του G20. Πηγή: Shutterstock.

Με πολλές αιχμές εναντίον της Ρωσίας το κοινό ανακοινωθέν των G20

Αρκετά αιχμηρές έμμεσες αναφορές στην Ρωσία και στον πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας των 20, αν και η συμμετοχή της στη σύνοδο απέτρεψε μια άμεση καταδίκη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ομάδα των 20 κρατών ενέκρινε μια συναινετική δήλωση την ημέρα έναρξης της συνόδου κορυφής σήμερα Σάββατο, η οποία απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να απέχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι της οικοδέσποινας Ινδίας ανακοίνωσε ότι η δήλωση εγκρίθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του Σαββατοκύριακου. Η συναίνεση αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά έθνη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν εστίαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

«Καλούμε όλα τα κράτη να υποστηρίξουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του πολυμερούς συστήματος που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση. «Εμείς... χαιρετίζουμε όλες τις σχετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. «Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση ζητούσε επίσης την εφαρμογή της πρωτοβουλίας του Ευξείνου Πόντου για την ασφαλή ροή σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο λόγω αυτού που αποκάλεσε αποτυχία να ικανοποιήσει τα αιτήματά της για την εφαρμογή μιας παράλληλης συμφωνίας χαλάρωσης των κανόνων για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. «Χάρη στη σκληρή δουλειά όλων των ομάδων, λάβαμε συναίνεση σχετικά με τη δήλωση της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20. Ανακοινώνω την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης», δήλωσε ο Μόντι στους ηγέτες στο Νέο Δελχί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών από όλο τον κόσμο.

Οι διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο εμπόδισαν τη συμφωνία ακόμη και για ένα μόνο ανακοινωθέν στις υπουργικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας της G20 της Ινδίας μέχρι στιγμής φέτος. Η δήλωση ανέφερε ότι η ομάδα συμφώνησε να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία του χρέους στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος «με αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο», αλλά δεν έκανε κανένα νέο σχέδιο δράσης. Ανέφερε ότι οι χώρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν και να μεταρρυθμίσουν τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση για αυστηρότερους κανονισμούς των κρυπτονομισμάτων.

Συμφώνησε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται συνολικά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης χαμηλού κόστους ετησίως για την ενεργειακή μετάβαση, με υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα πρωτογενούς ενέργειας. Η δήλωση ζήτησε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα, αλλά ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει «σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης προς δίκαιες μεταβάσεις».

Στην αρχή της ημέρας, ο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες οδηγήθηκαν μέσα από έρημους δρόμους σε ένα νέο συνεδριακό κέντρο αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχήμα κόγχης που ονομάζεται Bharat Mandapam, απέναντι από ένα πέτρινο φρούριο του 16ου αιώνα, για τη σύνοδο κορυφής. Πολλές επιχειρήσεις, γραφεία και σχολεία έχουν κλείσει στην πόλη και η κυκλοφορία έχει περιοριστεί στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της πιο ισχυρής συνάντησης που θα φιλοξενηθεί από τη χώρα. Παραγκουπόλεις κατεδαφίστηκαν και πίθηκοι και αδέσποτα σκυλιά απομακρύνθηκαν από τους δρόμους.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Μόντι εγκαινίασε τη συνάντηση καλώντας τα μέλη να τερματίσουν ένα «παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης» και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ χορηγεί μόνιμη ένταξη στην Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να την καταστήσει πιο αντιπροσωπευτική. «Σήμερα, ως πρόεδρος της G20, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο να μετατρέψει πρώτα αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε ένα καταπίστευμα και ένα εμπιστοσύνη», είπε. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Παρά τον συμβιβασμό σχετικά με τη δήλωση των ηγετών, η σύνοδος κορυφής αναμενόταν να κυριαρχηθεί από τη Δύση και τους συμμάχους της. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παραλείπει τη συνάντηση και έστειλε αντ' αυτού τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι επίσης απών. Ο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων, παρευρίσκονται.

«Είναι καθήκον της κινεζικής κυβέρνησης να εξηγήσει» γιατί ο ηγέτης της θα συμμετάσχει ή όχι, δήλωσε ο Jon Finer, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους στο Δελχί. Είπε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η Κίνα «εγκαταλείπει την G20» υπέρ ομάδων όπως οι BRICS, όπου κυριαρχεί.

Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και συμφώνησαν να προσθέσουν άλλα έξι νέα μέλη - τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - επιταχύνοντας την προσπάθειά τους να ανασχηματίσουν μια παγκόσμια τάξη που θεωρούν ξεπερασμένη. Η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει την τελική δήλωση εκτός εάν αντικατοπτρίζει τη θέση της Μόσχας για την Ουκρανία και άλλες κρίσεις.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκτόπισε εκατομμύρια και έσπειρε οικονομική αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Ελλείψει συμφωνίας σχετικά με τη δήλωση, η Ινδία θα έπρεπε να εκδώσει δήλωση προέδρου, πράγμα που θα σήμαινε ότι η G20 για πρώτη φορά σε 20 χρόνια συνόδων κορυφής δεν θα είχε δήλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-Ινδία: Επαναφέρουν τις σχέσεις τους στα προ του πολέμου επίπεδα

Το Νέο Δελχί είχε παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις και σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας με την Μόσχα και απέφυγε να επικρίνει την Μόσχα για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Rusia-Akrtika-Mosxa
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θεωρεί «ισορροπημένο» το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου της G20

Η σύνοδος των 20 κρατών ενέκρινε χθες Σάββατο συναινετικό τελικό ανακοινωθέν το οποίο αποφεύγει να καταδικάσει το Κρεμλίνο για τον πόλεμο, αλλά ζητεί από όλες τις χώρες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν βία για να καταλάβουν εδάφη.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκτή έγινε η Αφρικανική Ένωση ως μόνιμο μέλος στην ομάδα των G20

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τους, θα υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των κρατών της ομάδας

Η Ινδία, που προεδρεύει φέτος της ομάδας των μεγαλύτερων δυτικών και αναδυόμενων οικονομιών, έχει εκφράσει την επιθυμία να αποτελέσει τη φωνή που θα εκφράσει «τις ανάγκες των χωρών του νότου».
ΔΙΕΘΝΗ

Σε «φρούριο» μετατρέπεται η Ινδία εν όψει της Συνόδου Κορυφής των G20

Οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είναι επίσης παρόντες.