ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Germany-AFD-Akrodexia
Φωτο: Shutterstock

Συναγερμός από την σημαντική άνοδο της ακροδεξίας στη Γερμανία

Η AfD με ποσοστό που φτάνει το εντυπωσιακό 32% αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα σε δημοσκόπηση στο Βραδεμβούργο, με ποσοστό-ρεκόρ αφήνοντας πολύ πίσω το SPD και το CDU.

Έναν χρόνο πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στο Βραδεμβούργο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βραδεμβούργου rbb24, η AfD συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 32%, ενώ ακολουθούν το SPD με 20% και το CDU με 18%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 8% και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν 6%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%. Το 2019 SPD και CDU είχαν συγκεντρώσει 26,2% (-5,7 από το 2014) και 15,6% (-7,4) αντίστοιχα και έκτοτε το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό SPD, CDU και Πρασίνων. Η AfD είχε λάβει στις εκλογές του 2019 ποσοστό 23,5%, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 11,3 μονάδες.

Στη σημερινή δημοσκόπηση, το 57% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του κρατιδίου, ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) διατηρεί ωστόσο ποσοστό αποδοχής 51%. Αντιθέτως, παρά τα υψηλά ποσοστά της AfD, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πιθανότερος υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές, Χανς-Κρίστοφ Μπερντ συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 7% των πολιτών του Βραδεμβούργου.

Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, η έρευνα αναδεικνύει την ενεργειακή πολιτική (27%) και το μεταναστευτικό (19%). Τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος απασχολούν το 11% των ερωτηθέντων. Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD πάντως κορυφαίο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση (32%).

Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην ενδεχόμενη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην τοπική κυβέρνηση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38%. Ταυτόχρονα, το 58% εκτιμά ότι η AfD δεν παίρνει αρκετή απόσταση από ακροδεξιές θέσεις, άποψη την οποία τον Σεπτέμβριο του 2019 διατύπωνε το 77%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Απειλή για τους Εβραίους η άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, προειδοποιεί για άμεση απειλή στην εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου μετά τη νίκη του κόμματος Die Linke και εκφράζει ανησυχία για «απροκάλυπτο αντισημιτισμό» εκ μέρους της Αριστεράς.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

Ο Ντάνιελ Πίτερς παραιτήθηκε από επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά το ιστορικά χαμηλό 4,9% που απέσπασε το κόμμα, μένοντας εκτός τοπικού κοινοβουλίου. Ο Μερτς έκανε λόγο για «καταστροφή».
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η μισή Γερμανία βλέπει αλλαγή καγκελάριου Μερτς πριν το 2026

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα αντικατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, ενώ η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η επιτυχία του AfD οφείλεται σε σοβαρά δυτικά λάθη

Ο Πούτιν συνέδεσε την άνοδο του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ με συστηματικά λάθη Δύσης σε πολιτική και οικονομία, κατηγορώντας την ΕΕ για σύγκρουση με Ρωσία και υποστηρίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα.
Νετανιάχου, Μητσοτάκης, Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κάλπες που «καίνε» την Αθήνα: Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ και στο βάθος Τουρκία

Από το Ισραήλ και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες κάλπες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες, συμμαχίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Ο άγνωστος Χ στην Άγκυρα.