ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Thomas Cook: Ψάχνει 200 εκατ. λίρες για να μην καταρρεύσει

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. λιρών (251 εκατ. δολάρια) βρίσκεται η βρετανική Thomas Cook προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση, εξέλιξη που θα έβαζε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των 21.000 εργαζομένων της Thomas Cook και τις διακοπές 600.000 πελατών της

Η βρετανική Thomas Cook χρειάζεται να βρει επιπλέον 200 εκατ. λίρες (251 εκατ. δολάρια) για να ικανοποιήσει τους δανειστές της, διαφορετικά μια από τις παλαιότερες εταιρίες ταξιδίων στον κόσμο κινδυνεύει με κατάρρευση, πλήττοντας χιλιάδες ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη.

Το αίτημά της, για επιπλέον χρηματοδότηση, θέτει αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των 21.000 εργαζομένων της Thomas Cook και τις διακοπές 600.000 πελατών της, κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook, πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών, κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρίας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό πρέπει να εγκριθεί από τους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα. Πηγή κοντά στις συζητήσεις δήλωσε χθες ότι η Royal Bank of Scotland (RBS) κατέθεσε στην Thomas Cook αίτημα της τελευταίας στιγμής για πρόσθετη χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «γίνεται πιο κρίσιμη».

«Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μικρότερη ποσοστιαία συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο (dilution), ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μη ανάκτησης (της αξίας των μετοχών τους)», ανέφερε η Thomas Cook σε ανακοίνωσή της. Η μετοχή της κατέγραψε βουτιά 15%.

Τι ζητούν οι δανειστές

Οι δανειστές ζητούν επιπλέον 200 εκατ. λίρες σε εγγυημένα κεφάλαια για να στηρίξουν την Thomas Cook κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η ρευστότητά της είναι συνήθως χαμηλή.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρίας και μιας σειράς μετόχων προκειμένου να συμφωνηθούν οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιοργάνωσης της εταιρίας», ανέφερε η Thomas Cook. «Οι συζητήσεις αυτές περιλαμβάνουν το πρόσφατο αίτημα για εποχική εφεδρική χρηματοδότηση 200 εκατ. λιρών, πλέον της 'ένεσης' νέων κεφαλαίων 900 εκατ. λιρών που έχει ήδη ανακοινωθεί».

Η Thomas Cook βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταγωνισμό σε δημοφιλείς προορισμούς, υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το χρέος της εταιρίας ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. λίρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δριμύ κατηγορώ από την βρετανική Βουλή στα στελέχη της Thomas Cook

Το «μαγείρεμα» των αριθμών που έκαναν τα στελέχη της Thomas Cook και απέκρυπταν την πραγματική εικόνα της εταιρείας, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής πολλών βουλευτών απέναντι στην διοίκηση του τουριστικού ομίλου.