Φώτο: ΑΠΕ

Βρετανική ανησυχία για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ναρκοθετήσει τις προσπάθειες για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες.

O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ανησυχεί για μια πιθανή προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα βλάψει τις προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η Βρετανία ανησυχεί έπειτα από πληροφορίες για πιθανές κινήσεις προς την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ», τόνισε ο Ράαμπ σε ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε τέτοια μονομερής ενέργεια θα βλάψει τις προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια συμφωνία που πρέπει να διαπραγματευτούν οι ίδιες οι πλευρές», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο αμερικανικό σχέδιο παραχωρείται στο Ισραήλ ο έλεγχος της Ιερουσαλήμ. Επίσης, το Ισραήλ προσαρτά την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε αντάλλαγμα, προτείνεται η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εναπομείναντα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και επενδύσεις και οικονομική βοήθεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ