ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsipouro
ΑΠΕ

Το τσίπουρο Τυρνάβου στοιχείο της παράδοσης και της τοπικής οικονομίας

O Τύρναβος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ομώνυμο τσίπουρο καθώς το ποτό αυτό και η διαδικασία απόσταξης αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς εδώ και χρόνια.

Το τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξης του στην Ελλάδα, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας ακολουθεί από τα βάθη των χρόνων. Ταυτόχρονα η παρασκευή του φημισμένου ελληνικού προϊόντος ακόμη και σήμερα στους παραδοσιακούς άμβυκες (καζάνια), παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής οικονομία και συνεισφέρει στην προστασία και επιβίωση των αμπελώνων.

Η περιοχή που φημίζεται για τη διατήρηση παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο είναι ο Τύρναβος της Λάρισας και τα περίχωρα του. Πρόκειται για μια περιοχή όπου το τσίπουρο παραμένει ένα από τα βασικότερα προϊόντα της τοπικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου και Περιχώρων, Δημήτρης Παπαφίγκος, η παράδοση του τσίπουρου στην περιοχή του Τυρνάβου ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει πίσω στο μακρινό 1912, ενώ για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα παραστατικά των τελωνείων, αποστάζονταν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια κιλά σταφύλια. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαφίγκος «πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με την παράδοση του τόπου η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, ούτε να ξεχαστεί».

«Αν σταματήσει αυτή η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, θα ξεριζωθούν τα αμπέλια της επαρχίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφίγκος για να συμπληρώσει πως με την απόσταξη του τσίπουρου στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προστασία της τοπικής οικονομίας.

Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον 370 άμβυκες για την παραγωγή τσίπουρου. Σε αυτούς τους άμβυκες υπάρχει η δυνατότητα να γίνει απόσταξη τσίπουρου από όλους τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Λάρισας.

Στην περιοχή του Τυρνάβου ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί τσίπουρου που ακολουθούν σταθερά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, οπού η θέρμανση του άμβυκα γίνεται αποκλειστικά με ξύλα και φωτιά, αλλά και άλλοι που ακολουθούν πιο σύγχρονες μεθόδους.

Επίσης, υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι που συνεχίζουν την παράδοση, δείχνοντας την αγάπη τους για το γνήσιο αυτό ελληνικό προϊόν, διαθέτοντας την εμπειρία, το μεράκι αλλά και τη γνώση της παραδοσιακής συνταγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Krasi
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

FT: Το εγκώμιο των ελληνικών κρασιών πλέκει διάσημη κριτικός οίνου

Τον θαυμασμό της για την ποιότητα των ελληνικών κρασιών εκφράζει σε άρθρο της στους Financial Times η Βρετανίδα κριτικός οίνου Τζάνσις Ρόμπινσον. Όπως αναφέρει, τα ελληνικά κρασιά αποτελέσαν «την πιο πετυχημένη εκδήλωση δοκιμής κρασιών από όσες έχει διοργανώσει έως τώρα».
Nirvana-Kurt Cobain
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πώληση ρεκόρ για την ζακέτα του Κερτ Κομπέιν των Nirvana

Η ζακέτα που φορούσε ο τραγουδιστής των Nirvana Κερτ Κομπέιν στην ακουστική, ζωντανή συναυλία του συγκροτήματος για την εκπομπή Unplugged του MTV το 1993 πωλήθηκε χθες Σάββατο σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη προς 334.000 δολάρια.