ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pneymonia
Shutterstock

Εξατομικεύεται η αντιμετώπιση των ασθενών με ΧΑΠ

Ορθολογική πιο εξατομικευμένη και πιο σωστή ταξινόμηση των ασθενών, η οποία οδηγεί και στην πιο κατάλληλη θεραπευτική απόφαση. Πρώην καπνιστές και νυν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο ετήσιο τσεκ απ τους τη σπιρομέτρηση.

Η εξατομικευμένη ταξινόμηση των ασθενών με ΧΑΠ και η υποχρεωτική σπιρομέτρηση για να καθοριστεί η βαρύτητα της νόσου, είναι οι δύο βασικές αλλαγές στις Θέσεις Ομοφωνίας διάγνωσης πρόληψης και θεραπείας της ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που πρόκειται να ανακοινωθούν στο 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο, 12-15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Αυτό δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο πνευμονολόγος Επαμεινώνδας Κοσμάς, συντονιστής της ομάδας Εργασίας ΧΑΠ της ΕΠΕ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Οι Θέσεις Ομοφωνίας που θα ανακοινώσουμε περιλαμβάνουν μία ορθολογική πιο εξατομικευμένη και πιο σωστή ταξινόμηση των ασθενών, η οποία οδηγεί και στην πιο κατάλληλη θεραπευτική απόφαση, αναφέρει ο κ. Κοσμάς και εξηγεί: «Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη ΧΑΠ (από το 2001 με αναθεωρήσεις κάθε χρόνο) οι οποίες προέβλεπαν βαθμονόμηση των ασθενών βάσει συμπτωμάτων και ετήσιου αριθμού παροξύνσεων και δεν συμπεριελάμβαναν την σπιρομέτρηση. Εδώ στην Ελλάδα δεν μας καλύπτουν, με την έννοια ότι δεν είναι επαρκείς και αφήνουν έξω βασικά κομμάτια που χρειαζόμαστε για να αξιολογούμε τους ασθενείς. Δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των ασθενών. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με μία γενίκευση και υπεραπλούστευση, η οποία δεν είναι σωστή όταν μιλάμε για τη ΧΑΠ, γιατί υπάρχουν διάφορα στάδια βαρύτητας, διάφοροι τύποι ασθενών με διάφορα χαρακτηριστικά πχ κάποιοι έχουν ΧΑΠ και άσθμα, κάποιοι δεν κάνουν καθόλου παροξύνσεις κλπ».

Ο κ. Κοσμάς, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος ανέφερε ότι ακόμη και αν κάποιος έχει σταματήσει χρόνια να καπνίζει, η ΧΑΠ, εάν έχει ξεκινήσει να δημιουργεί βλάβες, δεν φεύγει από τον οργανισμό. Εξακολουθεί να εξελίσσεται απλά με πολύ πιο αργό ρυθμό, απ΄ ότι αν συνέχιζε να καπνίζει. Πρώην καπνιστές και νυν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο ετήσιο τσεκ απ τους τη σπιρομέτρηση, τόνισε κατηγορηματικά ο πνευμονολόγος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3.500 προσλήψεις στην Υγεία προανήγγειλε ο Β. Κικίλιας

«Έχουμε στον άμεσο προγραμματισμό μας 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, 1.500 θέσεις γιατρών, ενώ ήδη επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τις προσλήψεις 700 αγροτικών γιατρών», επεσήμανε ο υπουργός.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των χρημάτων

Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς της ΕΚΤ και επιστήμονες. Στα κέρματα ο ιός έπαυε να ειναι μεταδοτικός μετά από ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σπάνιο να μολυνθεί κάποιος από χαρτονόμισμα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

Σύμφωνα με μελέτη σε τέσσερις χώρες αν το παθητικό κάπνισμα έχει χρόνιο χαρακτήρα, εκθέτει τους ανθρώπους σε διάφορες χημικές καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με έναν στους πέντε θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως.