ΓΔ: 1376.83 -0.31% Τζίρος: 21.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

«Πυρετός» στις τράπεζες: Κλείνει το deal της Alpha, Τρίτη ξεκινά η Εθνική

Συνεδριάσεις του ΤΧΣ το Σαββατοκύριακο. Δευτέρα πρωί οι ανακοινώσεις για την πρόταση της UniCredit και το placement της Εθνικής. Αύριο το Ενημερωτικό στην Ε.Κ. Τρίτη με Πέμπτη το placement. Ισχυρότατο το ενδιαφέρον, άνω του 20% στην αγορά.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες  με συνεχείς διαβουλεύσεις, χθες και σήμερα, μεταξύ διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συμβούλων και κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την Alpha Bank και να ξεκινήσει το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Το Δ.Σ. του ΤΧΣ θα συνεδριάσει συνολικά δύο φορές το Σαββατοκύριακο: μια για την εξέταση και αποδοχή της προσφοράς της UniCredit για την Alpha Bank και μια επιπλέον για την εκκίνηση του placement της Εθνικής Τράπεζας.

Νωρίς αύριο το πρωί, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινωθεί η αποδοχή της πρότασης της UniCredit για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank. Θα ακολουθήσει, επίσης αύριο Δευτέρα, η ανακοίνωση του ΤΧΣ για την εκκίνηση της διαδικασίας για το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και εφόσον ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση, το placement θα ξεκινήσει μεθαύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, για τις μετοχές της Εθνικής είναι πολύ ισχυρό και στη διαδικασία θα προβλέπεται η δυνατότητα διεύρυνσης των μετοχών που θα διατεθούν από 20% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, σε 22% με 25%. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% των μετοχών της ΕΤΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΧΣ, θα διατεθεί το 5% των μετοχών της τράπεζας σε εγχώριους επενδυτές, ενώ παράλληλα μέσω βιβλίου προσφορών θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές το 15% με 20% των μετοχών της. Για την απόκτηση μετοχών της ΕΤΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια υψηλής ποιότητας με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. 

Στην UniCredit το 9% της Alpha Bank

Χωρίς την κατάθεση νέας προσφοράς ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» το ΤΧΣ για τη διάθεση του 9% της Alpha Bank, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με την UniCredit.

Ο διαγωνισμός εξπρές ήρθε μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση πρότασης στο ΤΧΣ από την UniCredit στις 23 Οκτωβρίου για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank έναντι 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας το ΤΧΣ με τους συμβούλους του (Lazard και Rothschild) εξέτασαν την προσφορά και το εύλογο του τιμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί η UniCredit προχώρησε σε βελτιωτική προσφορά με τιμή λίγο υψηλότερη του κλεισίματος της μετοχής της Alpha Bank την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (1,395 ευρώ).

Όλες οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΤΧΣ να κάνει αποδεκτή την πρόταση της UniCredit, δεδομένου μάλιστα ότι η απόκτηση των μετοχών αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας των δυο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του 2009 – 2010 στην Ελλάδα, και της κρίσης στην ευρωζώνη που ακολούθησε, και η οποία οδήγησε σε μια βίαιη αποεπένδυση των ξένων τραπεζών από τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση της ιταλικής τράπεζας έγινε δεκτή με εξαιρετικά θετικά σχόλια από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και την ΕΚΤ.

Η επένδυση της UniCredit, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας με ενεργητικό 858 δισ. ευρώ και παρουσία σε 12 χώρες, στην Alpha Bank αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χορός των δισ. για τη διάσωση τραπεζών και η πραγματική ζημιά του κράτους

Το Δημόσιο εισέφερε 46 δισ. για ανακεφαλαιοποιήσεις, όμως επιβάρυνε τις τράπεζες με ζημιές 37,5 δισ. από το PSI, 4,5 δισ. τόκους για το ELA και συνέβαλε στο άλμα των «κόκκινων» δανείων με πολιτικές που έπληξαν την κουλτούρα πληρωμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αποτελέσματα γ’ τριμήνου με το βλέμμα στραμμένο στα placements

Επιταχύνουν οι τράπεζες με ισχυρή αύξηση μεγεθών στο γ' τρίμηνο. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα Τρ. Πειραιώς - Alpha και στις 7 Νοεμβρίου ΕΤΕ - Eurobank. «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την πρόταση της UniCredit και το placement της Εθνικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ώθηση στο placement της Εθνικής από το deal Alpha - UniCredit

Γιατί η ιταλική πρόταση επιδρά εξαιρετικά ευεργετικά για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα. Αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πακέτου της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, τις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πανστρατιά ισχυρών μετόχων στην Εθνική: Υπερκάλυψη 8 φορές, τιμή 5,3 ευρώ

Μετοχές της ΕΤΕ αποκτούν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και πλέον φημισμένους παγκοσμίως θεσμικούς επενδυτές καθώς και πολλοί ισχυροί εγχώριοι επιχειρηματίες και family offices.  
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ουρές επενδυτών για τo placement της ΕΤΕ, γιατί προ-τρέχει η μετοχή στο ΧΑ

Υπερκάλυψη 6,2 φορές χθες, πρώτη ημέρα της προσφοράς. Δεδομένη η διάθεση επιπλέον 2%. Αύριο λήγει η προσφορά, Παρασκευή η κατανομή των μετοχών. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι και ισχυροί εφοπλιστές - επιχειρηματίες αποκτούν μετοχές.