ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:23 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Prisma-Electronics
Φωτο: Prisma Electronics

Prisma Electronics: Η ελληνική εταιρεία που συμμετέχει στην ευρωκορβέτα

Η εταιρεία από την Αλεξανδρούπολη παράγει ηλεκτρονικά και ειδικές καλωδιώσεις με έμφαση στους τομείς της άμυνας, του ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού και του διαστήματος.

Διαστημικά προγράμματα, κατασκευή νανοδορυφόρων, ευρωκορβέτα, ελληνικές φρεγάτες FDI, είναι μερικά μόνο από τα έργα που συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Prisma Electronics με έδρα όχι τη… Silicon Valley αλλά την ακριτική Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική εταιρεία που ασχολείται με την υψηλή τεχνολογία έρχεται να αποδείξει ότι και στην Ελλάδα μπορούμε να παράγουμε τέτοιου είδους έργα, δίνοντας έτσι ελπίδα ότι μεγάλα μυαλά μπορούν να μείνουν εδώ και να προσφέρουν. 

Η Prisma Electronics ιδρύθηκε το 1991 από τα τρία αδέλφια Γιώργο, Χρήστο και Ηλία Γιορδαμλή και δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, συμμετέχει σε διαστημικά προγράμματα, συνεργάζεται με διαστημικές εταιρείες, κατασκευαστές δορυφόρων και προγραμματιστές δορυφορικών προϊόντων. 

businessdaily-Prisma-Electronics

 

Το 1991 τα τρία αδέλφια από την Αλεξανδρούπολη αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, γεμάτοι ιδέες και μεράκι που αποκόμισαν μετά από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Ενώνοντας τις δυνάμεις τους ιδρύσαν τη δική τους εταιρεία πληροφορικής, πριν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια. Όμως οι τρεις νέοι, από την πρώτη ακριτική πόλη της Ευρώπης, ο Γιώργος στα 28 του χρόνια, ο Χρήστος στα 25  και ο Ηλίας στα 18 του, στόχευαν ψηλά, αφού πρωταρχικός σκοπός τους ήταν η έρευνα και η ανάπτυξη και μετά το εμπόριο. Με έδρα πάντοτε την Ελλάδα, απέδειξαν  στην πράξη ότι  παρά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν υπάρχει προγραμματισμός και όραμα  πολλά μπορούν να επιτευχθούν. 

Σήμερα η Prisma Electronics παράγει ηλεκτρονικά και ειδικές καλωδιώσεις με έμφαση στους τομείς της άμυνας, του ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού και του διαστήματος και έχει αναπτύξει δική της τεχνολογία σχετικά με την διαχείριση γνώσης από αισθητήρες και ανθρώπους και την αξιοποίηση αυτής μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα διατηρεί ενεργό τον αρχικό πυλώνα δραστηριοποίησης της εταιρείας που ήταν και είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, παροχή υπηρεσιών πληροφορικής προς τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς της περιοχής. 

Και δεν σταματάνε εκεί η Prisma Electronics είναι μία από τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής των ελληνικών φρεγατών FDI και συνεργάζονται με τη Naval Group.

Όπως τόνισε στο Businessdaily η Δήμητρα Μαρίνα Γιορδαμλή υπεύθυνη εταιρικών υποθέσεων, «μέσα από μία μακροχρόνια διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2018 η εταιρεία περνώντας μέσα από διαδοχικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις των διαδικασιών κατόρθωσε να συνάψει την πρώτη σύμβαση προμήθειας ειδικών κυκλωμάτων και καλωδιώσεων για τα υποσυστήματα της φρεγάτας και το 2023 είμαστε στη φάση της κατασκευής αυτών των υποσυστημάτων, τα οποία θα παραδοθούν στις αρχές του 2024».  

Παράλληλα το τμήμα Έρευνας Και Ανάπτυξης της εταιρείας σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς συμμετέχει σήμερα σε τέσσερα ιδιαίτερα καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης τεχνολογιών, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defense Fund). 

Κορωνίδα αυτών είναι η συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών χωρών και υπολογίζεται ότι το 2030 θα είναι διαθέσιμη ως πρωτότυπο στη διεθνή αγορά. Η Prisma Electronics έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να εφαρμόσει την αιχμή των τεχνολογιών της που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε εκατοντάδες ποντοπόρα πλοία, με το σύστημά της που φέρει την ονομασία LAROS και μία καινοτόμα προσέγγιση αυτό να εφαρμοστεί σε όλες της καινούργιες ευρωκορβέτες, που θα παραχθούν. Επίσης η εταιρεία συμμετέχει σε έργα με τεχνολογίες αιχμής, όπου ο ρόλος της είναι η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων είτε από ραντάρ νέας τεχνολογίας είτε από μη επανδρωμένα υποβρύχια drones επιτρέποντας σε κέντρα επιχειρήσεων να έχουν μία ολιστική προσέγγιση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σημεία.

Τι είναι το σύστημα LAROS

Το LAROS είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα που επιτρέπει την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση κρίσιμων παραμέτρων για την λειτουργία ενός σκάφους.

Το σύστημα LAROS είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο που παρέχει διάγνωση, πρόγνωση και έγκαιρη προειδοποίηση συλλέγοντας και μεταδίδοντας δεδομένα στο κέντρο ελέγχου σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο αφενός αυξάνονται οι επιδόσεις του εκάστοτε σκάφους, αφετέρου δε βελτιώνεται σημαντικά η ασφάλεια και η απόδοση λειτουργίας του.

Πολλές διεθνείς εταιρίες από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας έχουν υιοθετήσει το LAROS αναζητώντας καλύτερα επίπεδα λειτουργίας, περιβαλλοντικής προστασίας και ταυτόχρονα δυναμικής-προληπτικής συντήρησης και συντονισμού ανάμεσα στα πληρώματα και την διοίκηση.

businessdaily-Prisma-Electronics

 

Πόσο εύκολο είναι για τις ελληνικές εταιρείες να βγουν στο εξωτερικό

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο γιατί στις ελληνικές εταιρείες δεν «χαρίστηκε» τίποτα, αντίθετα έχουν να συναγωνιστούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Όπως είπε στο BD η κ. Δ. Γιορδαμλή, «οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις καλύτερες παγκοσμίως τεχνολογικές εταιρείες. Προϊόντα από Έλληνες μηχανικούς είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και δίνουν λύσεις στην αγορά γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολλές εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Αυτό που δημιουργεί προσχήματα στις ελληνικές εταιρείες τεχνολογικής αιχμής είναι η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας στα αρχικά στάδια να ενσωματώσουν τις τεχνολογίες αυτές στα συστήματα της ελληνικής πολιτείας, να τις εφαρμόσουν, να πιστοποιήσουν την σωστή λειτουργία τους και να δώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά έτσι ώστε αυτά τα προϊόντα τεχνολογίας να βρουν τη θέση τους στην διεθνή αγορά. Από την άλλη, η υποστήριξη που δέχονται τα ελληνικά τεχνολογικά προϊόντα από οργανισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών, συντελεί στη δυνατότητα τα ελληνικά προϊόντα να ανταγωνιστούν ανάλογα προϊόντα ξένων χωρών στη διεθνή αγορά».

Τεχνητή νοημοσύνη και νανοδορυφόροι στο μέλλον 

Σήμερα η εταιρεία ολοκληρώνει ένα τρίτο κύκλο ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με ένα ολοκληρωμένο σύστημα Internet of Things, επεξεργασίας σημάτων και δημιουργίας αξιόπιστων δεδομένων με αξιόπιστα data fusion, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής δράσης, έτσι ώστε ο τεράστιος όγκος δεδομένων να βοηθά στη λήψη αποφάσεων και στην οπτικοποίηση της πληροφορίας με την αξιοποίηση ψηφιακών διδύμων και πρακτικών επαυξημένης πραγματικότητας. 

Παράλληλα η Prisma Electronics έχοντας εξασφαλίσει μία χρηματοδότηση από το Ελλάδα 2.0 και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος προχωρά στην εκτόξευση ενός ελληνικού νανοδόρυφόρου, ο οποίος θα της επιτρέψει να δημιουργήσει καινοτόμες προσεγγίσεις για την επόμενη γενιά συστημάτων διαρκούς πληροφόρησης και επαυξημένης ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sotiria-Technology
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνική startup δημιουργεί συστήματα για την υποθαλάσσια ασφάλεια

Καινοτομικές λύσεις με αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας και τεχνητή νοημοσύνη για προστασία αγωγών και άλλων κρίσιμων υποδομών από τη SOTIRIA Technology. Αυξημένο ενδιαφέρον μετά το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θέλουν να γίνουν το ναυπηγικό hub της Μεσογείου

Με επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου αναγέννησης των ναυπηγείων από την ONEX. Η στήριξη της αμερικανικής τράπεζας DFC και οι δύο κλάδοι δραστηριότητας.