ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Φορτσάρει στις οπτικές ίνες η ΔΕΗ με 1 εκατ. συνδέσεις ως το τέλος 2024

Ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει εγκατασταθεί το ένα τρίτο των συνολικών συνδέσεων οπτικής ίνας που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Θα μπει στην αγορά χονδρικής με ανταγωνιστικές τιμές.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση της πολλά υποσχόμενης εισόδου της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, με την εταιρεία να φορτσάρει την ανάπτυξη του δικτύου της, στοχεύοντας να έχει καλύψει το ένα τρίτο του σχεδιασμού της ως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Ήδη έχουν αναπτυχθεί 100.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στις περιοχές της Ν. Ιωνίας και Ηλιούπολης, με την πρώτη φάση να στοχεύει στις 440.000 συνδέσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει σε 1 εκατ. συνδέσεις, με τελικό στόχο τα 3 εκατ. συνδέσεις, ώστε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ΟΤΕ στην αγορά της χονδρικής.

Στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, πηγές του ενεργειακού ομίλου σημείωσαν πως πρόκειται για ένα πλάνο ανάπτυξης που είναι άκρως εφικτό και ταχύτατα εξελισσόμενο. Κάτι που αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα στην ενημερωτική συνέντευξη τύπου της AdaptIT, η οποία μέσω της θυγατρικής της Telcoserv, έχει αναλάβει τμήμα ανάπτυξης του δικτύου της ΔΕΗ.

Μάλιστα, η Adaptit έχει αναλάβει για τη ΔΕΗ και έτερο έργο για την εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης του δικτύου οπτικών ινών της. Στην ενημέρωση αναφέρθηκε πως οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το Fiber To The Home (FTTH) δίκτυο της ΔΕΗ έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες, τρέχοντας για την ανάπτυξη των έργων σε Ηλιούπολη και Ν. Ιωνία.

Η ΔΕΗ έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει πολύ γρήγορα το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο της διαθέτοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να «χτυπήσει» τις τιμές και να πάρει το δικό της μερίδιο στην αγορά χονδρικής.

Ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας σε ένα υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 40% από τους παρόχους, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα υψηλότερου κόστους. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.

Η ΔΕΗ έχει ανεβάσει ρυθμούς για την είσοδο της στις τηλεπικοινωνίες, έχοντας ήδη καταγράψει αρκετές καθυστερήσεις μετά την αρχική της ανακοίνωση το 2020 πως σχεδιάζει να επεκταθεί στον τομέα αυτό. Στην πρώτη φάση, η ΔΕΗ σκοπεύει να αναπτύξει ένα δίκτυο το οποίο θα βασίζεται στο μοντέλο της Enel στην Ιταλία, όπου θα συνδυάζει εναέριο και υπόγειο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι τα 530 εκατ. θα καλυφθούν με ομολογιακό και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια. Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι θα έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030 που χαρακτηρίζεται ως ένας μάλλον μετριοπαθής στόχος.

Η ενεργειακή εταιρεία στοχεύει να χτυπήσει τις τιμές με το «καλημέρα» για να αποσπάσει μερίδιο σε μια αγορά που μονοπωλείται από τον ΟΤΕ. Πηγές της αγοράς έχουν αναφέρει πως η ΔΕΗ σκοπεύει να «χτυπήσει» με τιμές έως και 20% χαμηλότερες από τον ΟΤΕ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά. Σημειώνουν πως η είσοδος της ΔΕΗ θα μπορούσε να κινητοποιήσει και τους εναλλακτικούς παρόχους να ανεβάσουν και να επιταχύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας.

Επίσης ο ανταγωνισμός στη χονδρική, πρόκειται να οδηγήσει και στη μείωση του τελικού κόστους που μπορεί να φανεί στον καταναλωτή, και να δοθεί ώθηση στη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

optiki ina-fiber-internet-broadband
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» δικτύων στις τηλεπικοινωνίες: Φθηνότερη 20% η ΔΕΗ από τον ΟΤΕ

Έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης για το δίκτυο οπτικής ίνας έως και 40%, η ΔΕΗ διεκδικεί σημαντικό κομμάτι της πίτας στην αγορά της χονδρικής ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαφές ΔΕΗ - Vodafone για το νέο δίκτυο που θα «χτυπήσει» τον ΟΤΕ

Αρχίζει ο επόμενος «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ με φθηνότερες χρεώσεις. Έγινε η πρώτη συζήτηση με τη Vodafone, συνεργασία έχει προτείνει και η Nova.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πρώτες αυξήσεις τιμών στην κινητή και οι μειώσεις στο γρήγορο ίντερνετ

Η Vodafone περνάει ανατιμήσεις στην κινητή από την 1η Απριλίου, δεν ακολουθούν προς το παρόν ο ΟΤΕ και η Nova. Νέα πακέτα με χαμηλότερες χρεώσεις για συνδέσεις οπτικής ίνας ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν δάνεια μισού δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις οπτικές ίνες

ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Fiber είναι οι νέοι παίκτες της οπτικής ίνας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με ΟΤΕ και Nova να συνεχίζουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Τι θα φέρουν οι νέοι παίκτες της αγοράς.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες φέρνει πιέσεις στα έσοδα των παρόχων

Ο έντονος ανταγωνισμός που επέστρεψε στην αγορά, έχει βάλει δύσκολα στους παρόχους που βλέπουν τα έσοδα να βαλτώνουν. Μοναδικό στήριγμα η κινητή που διατηρείται σε ανοδική πορεία.