ΓΔ: 1409.06 -2.04% Τζίρος: 64.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE
Πηγή: Shutterstock

Αρχίζουν απεργίες στη Ηelleniq Energy στο τέλος μιας αποδοτικής χρονιάς

Τριήμερη απεργία από σήμερα σε καράβια και βυτία. Ο Αν. Σιάμισιης τονίζει ότι ο στόχος για ισχύ 1GW από ΑΠΕ θα επιτευχθεί γρήγορα. Διπλάσια τα EBITDA από ΑΠΕ το 2023. Μεγαλώνουν τα μερίδια της ΕΚΟ με πόλεμο τιμών.

Από σήμερα αρχίζουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), καθώς την απεργία κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ).

Χθες εκδικάστηκε η προσφυγή της διοίκησης ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που κήρυξε το σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) στη Helleniq Energy αλλά δεν βγήκε αυθημερόν η απόφαση. Με την «κάλυψη» της απεργίας από την ΠΟΕ θα απαιτηθεί νέα δικάσιμος οπότε η τριήμερη απεργία -19-21 Δεκεμβρίου- που είχε κηρύξει η ΠΣΕΕΠ αρχίζει κανονικά.

Πρόκειται για απεργία στον τομέα των φορτώσεων (καράβια, βυτία κ.α.) που ουσιαστικά «νεκρώνει» τη δραστηριότητα του ομίλου. Η ΠΣΕΕΠ έχει προκηρύξει και άλλες δύο απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενη για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου μετά το πρόσφατο placement στις 28 Δεκεμβρίου και στις 4-6 Ιανουαρίου 2024. Η διοίκηση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθεί  παράνομη η απεργία επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η ομαλή τροφοδοσία με καύσιμα την περίοδο των γιορτών.

Η απεργία -όσες ημέρες και αν κρατήσει- θα επηρεάσει τα έσοδα του ομίλου και θα αφήσει μια πικρή γεύση στο τέλος μιας αρκετά καλής χρονιάς για τη Helleniq Energy, αν και το 2023 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τα περιθώρια διύλισης το πρώτο εξάμηνο να «βυθίζονται» σε σχέση με το εκπληκτικό για όλα τα διυλιστήρια 2022.  

Σιάμισιης: Πολύ αποδοτική χρονιά

Σε χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηelleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης υποστήριξε πως η χρονιά που φεύγει ήταν πολύ αποδοτική παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν τα κέρδη ρεκόρ του 2022. 

Το τέταρτο τρίμηνο τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα με την εταιρεία να κερδίζει 9 με 10 δολάρια το βαρέλι. Ακριβή εκτίμηση για το ύψος των συγκρίσιμων EBITDA η διοίκηση απέφυγε να κάνει αλλά αρκέστηκε να αναφέρει πως θα είναι πάνω από το 1 δισ. ευρώ του 9μηνου του 2023 και κάτω από τα 1,6 δισ. ευρώ του 2022.

Εν τω μεταξύ, ο στόχος της Ηelleniq Energy για εγκατεστημένη ισχύ 1GW από ΑΠΕ στο τέλος του 2025, όπως όλα δείχνουν θα επιτευχθεί νωρίτερα.  Σήμερα ο όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ 360MW και όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης τους επόμενους 7 μήνες θα εγκαθίστανται μηνιαίως 50MW - 100MW με την προοπτική τέλος του 2024 ή το πολύ στις αρχές του 2025 -αν υπάρξουν καθυστερήσεις στις άδειες- να επιτευθεί ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 1GW.

Πρόκειται για ίδιες επενδύσεις της εταιρείας χωρίς να προσμετρώνται τυχόν εξαγορές που μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιάμισιη, το 2023 ο τομέας των ΑΠΕ συνεισέφερε 45 - 50 εκατ. ευρώ EBITDA έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2022.

Για τον τομέα της εμπορίας (ΕΚΟ), η διοίκηση υποστήριξε ότι ακολουθεί επιθετική εμπορική πολιτική ώστε να κερδίσει μερίδια αγοράς, εις βάρος της κερδοφορίας. Η πρακτική αυτή έχει ενισχύσει τα μερίδια αγοράς του ομίλου αλλά έχει καταστήσει ζημιογόνο τον τομέα, που όμως δεν επηρεάζει σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα αφού πάνω από το 85% των EBITDA προέρχεται από τη διύλιση.

Όσον αφορά στις συμμετοχές σε Elpedison (50%) και ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%) που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, η πρώτη «γύρισε» σε κέρδη αλλά η δεύτερη «ταλαιπωρείται» ακόμη από τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σχετικά με το πρόσφατο placement, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως η ενίσχυση της διασποράς θα βοηθήσει τη μετοχή να αναδείξει τη δυναμική της και επανέλαβε πως τα σημερινά επίπεδα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της εταιρείας. Η σχέση τιμή προς λογιστική αξία του ομίλου βρίσκεται στο 0,73 καθώς η εταιρεία έχει ίδια κεφάλαια 3 δισ και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς... πρασινίζει η ΔΕΗ με σχέδιο έργων 20GW για τις ανανεώσιμες

Τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη και τα άλλα 8,7GW από τις συνεργασίες. Πρόβλεψη για EBITDA 1,8 δισ. και καθαρά κέρδη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Ανανεώνεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Περνά στην πράσινη εποχή με διαβατήριο τα κέρδη της διύλισης

Οι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στους τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης -εκσυγχρονισμός διυλιστηρίου, λιανική, ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία- αλλάζουν το προφίλ του ομίλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρίχνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για την Κρήτη, τονίζει ο Α. Σιάμισιης, παρά τις προσδοκίες για επίσπευση που είχαν δημιουργηθεί. Με υψηλά περιθώρια άρχισε το 2024, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέο υψηλό μέρισμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το μηδέν στα 120 εκατ. τα κέρδη της Motor Oil από ανανεώσιμες

Υψηλά περιθώρια διύλισης στις αρχές του 2024, καθώς κλείνουν ή πωλούνται μονάδες στην Ευρώπη. Με την εξαγορά της Άνεμος ο όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 837MW. Τι αναφέρει η διοίκηση για μέρισμα και επενδύσεις.