ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οι ιδρυτές της Viva Wallet Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας. Πηγή: Viva Wallet

JPMorgan: Εμείς προσφύγαμε πρώτοι κατά του Χ. Καρώνη στη Δικαιοσύνη

Εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζει η JP Morgan προχώρησε σε αυτήν την κίνηση καθώς «εξάντλησε όλες τις άλλες επιλογές που είχε στη διάθεσή της», αλλά συνεχίζει να πιστεύει στην επένδυση στη Viva.

Η JP Morgan ήταν αυτή που άρχισε τις νομικές διαδικασίες ενάντια στον ιδρυτή της Viva Wallet, κ. Χ. Καρώνη, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής τράπεζας, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, που εσφαλμένα ανέφερε ότι η πρώτη προσφυγή έγινε από την πλευρά Καρώνη.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της JP Morgan, η αμερικανική τράπεζα ήταν αυτή που «κίνησε, πρώτη, νομικές ενέργειες κατά της WeRealize.com, του βασικού μετόχου της Viva Wallet. Αυτό οφείλεται σε ενέργειες που έγιναν από την WeRealize για τον περιορισμό ή την καταστρατήγηση των συμβατικών και νομικών δικαιωμάτων μας ως επενδυτή στη Viva. Η αγωγή αυτή κατατέθηκε μετά την εξάντληση όλων των άλλων επιλογών. Παρά τη διαμάχη αυτή, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στην ευρύτερη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα». 

Financial Times: Η «κόντρα» JP Morgan – Χ. Καρώνη 

Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times αναφέρουν ότι ο κ. Καρώνης ήταν αυτός που κατέθεσε πρώτος μήνυση κατά της JP Morgan.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάσει νομικών εγγράφων που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ο επικεφαλής και ιδρυτής της Viva Wallet, έχει κινήσει νομικές διαδικασίες ενάντια στη JP Morgan, καθώς ισχυρίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα ακολουθεί συγκεκριμένες τακτικές προκειμένου να μειώσει την ανάπτυξη της Viva και να εμποδίσει την είσοδό της τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές. 

Παράλληλα το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Καρώνης κατηγορεί την JP Morgan ότι «μπλοκάρει» τη Viva, επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί την fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JP Morgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα κατέχει μερίδιο 48,5% στη Viva. Η JP Morgan από την πλευρά της έχει προχωρήσει σε αγωγή κατά του κ. Καρώνη για τις κινήσεις που η τράπεζα ισχυρίζεται ότι είναι «περιορισμός ή καταστρατήγηση των συμβατικών και νομικών δικαιωμάτων μας ως επενδυτή», σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financia Times. Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη. 

Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη ότι από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες fintechs στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020, απέκτησε τραπεζική άδεια μετά την εξαγορά της Praxia. 

Η JP Morgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης προώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.  Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του κ. Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους του δικαιώματος προαίρεσης της JPMorgan να αγοράσει τη Viva, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα» για την τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορέσει να πάρει την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος. 

Την ίδια ώρα στελέχη της JP Morgan, φέρεται ότι  πιστεύουν πως ο κ. Καρώνης αρνείται να δεχτεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Όταν η JP Morgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Τζ. Ντάιμον, ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Στην εκδήλωση «Ημέρα των Επενδυτών» που διοργανώθηκε από την τράπεζα  το 2022, ο κ. Ντάιμον επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan Τάκη Γεωργακόπουλο για την εξεύρεση της συμφωνίας με τη Viva. Όμως από τότε μέχρι σήμερα οι σχέσεις μεταξύ του κ. Καρώνη και της αμερικανικής τράπεζας έχουν επιδεινωθεί. 

Άλλωστε στα τέλη του περασμένου έτους, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JP Morgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν μετά από διαφωνίες για την ανεξαρτησία τους, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva. Η JP Morgan προσέλαβε την Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στην fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ. Ο επιλεγμένος εκτιμητής της Viva, η EY, την τοποθέτησε στα 3 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά. Η Freshfields ενεργεί για λογαριασμό της JPMorgan ενώ η WRL εκπροσωπείται από την Quinn Emanuel.

«Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», ανέφερε η JP Morgan σε δήλωση σχετικά με την αξίωσή της κατά της WRL. «Παρά αυτή τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στις ευρύτερες διαστηριότητές μας στην Ελλάδα».

Όπως τονίζουν οι Financial Times οι εκπρόσωποι του Χάρη Καρώνη και της WRL αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viva Wallet: Οι κόντρες με JP Morgan και οι καταγγελίες για τη Sirina

Μέλη του προσωπικού της Viva Wallet καταγγέλλουν ότι διεκπεραιώνει συναλλαγές του πορνογραφκού στούντιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της NY Post. Αντιπαράθεση με JP Morgan για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε το deal για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τη JPMorgan

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία που κλείνει η JPMorgan στο τρέχον έτος, ενώ ο επικεφαλής της Τζέιμι Ντάιμον θα βρεθεί στην Ελλάδα την Πέμπτη όπου θα έχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.