ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.

Την ώρα που η Ευρώπη επιταχύνει την παραγωγή αμυντικού υλικού, η Ελλάδα …μετακομίζει και αποδυναμώνει τη μία και μοναδική κρατική βιομηχανία πολεμικού υλικού, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο για real estate στο εργοστάσιο στον Υμηττό προκειμένου να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, όταν η Ευρώπη χτυπάει «καμπανάκια» για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και, πιο συγκεκριμένα, της βιομηχανίας πυρομαχικών όπως τα ΕΑΣ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα.

Όμως η διοίκηση των ΕΑΣ, με την ανοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που περιμένει να ξεκαθαρίσει την ΕΑΒ για να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα ΕΑΣ, προχωράει στην απόφαση για μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού, όχι όμως όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός στο Λαύριο αλλά στη Μάνδρα. 

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας στις 13 Φεβρουαρίου, έγινε ξεκάθαρο ότι η απόφαση έχει ληφθεί για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ από τον Υμηττό, όμως μόνο του 35% της παραγωγικής δυναμικότητας που έχει, καθώς το υπόλοιπο 65% πολύ απλά δεν χωράει στις εγκαταστάσεις της Μάνδρας!

Το υπόλοιπο 65% του εργοστασίου, μηχανήματα που μέχρι και σήμερα παράγουν κανονικά πυρομαχικά αδρανοποιούνται και θα αποθηκευτούν μέχρι να τα …ξαναχρειαστούν. 

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο του Υμηττού παράγονται τα πυρομαχικά για το οπλικό σύστημα που είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία το IRIS-T. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής παραγγελία 30 εκατ. ευρώ από τη γερμανική Diehl, η οποία όμως και θα σταματήσει, προκειμένου να μεταφερθούν και να ξαναστηθούν τα μηχανήματα στο εργοστάσιο της Μάνδρας.

Κάτι που σημαίνει απίστευτη καθυστέρηση για ένα πυρομαχικό που οι Ουκρανοί θα ήθελαν… χθες, καθώς δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς από τους Ρώσους. Η Diehl μάλιστα έχει προτείνει στη Διοίκηση των ΕΑΣ να επεκτείνει την παραγγελία κατά 20 εκατ. ευρώ ώστε να παραχθούν επιπλέον πυρομαχικά το ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που όπως όλα δείχνουν είναι μάλλον αδύνατο να γίνει.

Όσον αφορά τις προς αποθήκευση εγκαταστάσεις είναι ακριβώς αυτές που παράγουν τα είδη των πυρομαχικών που έχουν μεγάλη ζήτηση και μέσω του προγράμματος Act support Ammunition Program που αποφάσισε η ΕΕ.

Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου στην Μάνδρα, όμως, και η «σμίκρυνσή» του διακόπτει εκτός των άλλων και την παραγωγή πυρομαχικών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα ειδικά για τον Στρατό Ξηράς. Υπενθυμίζεται ότι 75.000 βλήματα έχουν σταλεί ήδη στην Ουκρανία, άρα υπάρχει κενό και στα αποθέματα της Ελλάδας. 

Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλάει για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα τις ανάγκες της και να μην είναι απλώς καταναλωτής από το ράφι, η μοναδική κρατική βιομηχανία πυρομαχικών αποψιλώνεται και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης «γκαζώνει»

Την ώρα που η παραγωγή πυρομαχικών στην Ελλάδα πατάει «φρένο», ευρωπαϊκές χώρες πατάνε «γκάζι». Η νορβηγική-φινλανδική εταιρεία παραγωγής πυρομαχικών Nammo ενεργοποίησε την παραγωγή σε πέντε βάρδιες στις εγκαταστάσεις της στη Σουηδία, πράγμα που σημαίνει παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, η γαλλικών συμφερόντων Eurenco κάνει το ίδιο στην Karlskoga. Ένας είναι ο βασικός λόγος: η υποστήριξη της Ουκρανίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και με αυτόν τον ρυθμό η δυναμικότητα δεν είναι αρκετή και επεκτείνεται. Αλλά χρειάζονται μερικά χρόνια για να γίνει αυτό. Η παραγωγή έχει μέχρι στιγμής διπλασιαστεί από το 2022 στις εγκαταστάσεις της Nammo.

Ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall επενδύει μακροπρόθεσμα, οικοδομώντας νέα μονάδα παραγωγής οβίδων για το πυροβολικό, με φιλοδοξία να δεκαπλασιάσει την παραγωγή. Στο μεγαλύτερο συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, στην Ούντερλις, στη βόρεια Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τοποθέτησε την περασμένη Δευτέρα τον θεμέλιο λίθο της μελλοντικής μονάδας.

Από το 2025, αναμένεται να παράγει πυρομαχικά για πυροβόλα 155 χιλιοστών σκοπός είναι προοδευτικά να φθάσει τις 200.000 οβίδες τον χρόνο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον καγκελάριο, για «σινιάλο» προς τους Ευρωπαίους, που καλούνται να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της γηραιάς ηπείρου, δίνοντας έμφαση σε ομαδοποιημένες παραγγελίες, ιδίως τις μακροπρόθεσμες. «Πρέπει (...) να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα», τόνισε ο κ. Σολτς.

Τα 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν τόνισε, πριν ένα μήνα, την ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού στην ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου με πόρους της τάξεως των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Σημειώνεται ότι η ιδέα ενός νέου ταμείου 100 δισ. ευρώ για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα  κατατέθηκε και σε συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας Renew του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, όπου υποστηρίχθηκε πως εάν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ έφταναν το όριο του 2% του αφιερωμένου στην άμυνα ΑΕΠ που απαιτείται από το ΝΑΤΟ, αυτό θα προσέθετε 143 δισ. ευρώ σε ένα συνολικό κονδύλι περίπου 200 δισ. ευρώ σήμερα.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό άλμα, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να το κάνει μόνο του», υποστήριξε ο Μπρετόν, ο οποίος σημείωσε πως στις 27 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική της και μέχρι τότε θα συναντήσει τους υπουργούς Άμυνας των «27» για να προσπαθήσει να τους συσπειρώσει στο σχέδιό του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας: Ο χορός των διεθνών συμφωνιών

Μεγάλες ευκαιρίες δημιουργεί το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και η κλιμάκωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Οι εννέα συμφωνίες που έκλεισαν στην DEFEA: Από την πώληση της Intracom Defense ως τα deal με τη Naval Group.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ξυπνάει» η αμυντική βιομηχανία με 12 deal για τις νέες φρεγάτες

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας με τις τρεις γαλλικές Naval Group, Thales και MBDA. Άρχισε στη Λοριάν της Γαλλίας η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού.